/ iStock/Getty Images
Новозеландските планински папагали Кеа са по-умни, отколкото се предполагаше досега, и демонстрират сходно с човешкото поведение, когато преценяват статистически вероятности, съобщават ДПА и ТАСС, позовавайки се на публикация в сп. "Нейчър къмюникейшънс".

"Резултатите от проучването са изненадващи, тъй като отразяват тези на кърмачета и шимпанзета в подобни тестове", казва Амалия Бастос от изследователския екип от университета на Окланд.

В експеримент шест папагала Кеа първоначално били обучени, че ако изберат черен жетон, ще получат награда, както и че ще се разминат с нея, ако "заложат" на оранжев жетон.

Папагали Кеа
iStock/Getty Images

След това на птиците били показани два буркана със смесени жетони, като в единия били поставени повече черни, а в другия преобладавали оранжевите. Когато им бил предлаган скрит жетон, папагалите постоянно избирали ръката, посегнала към буркана с повече черни жетони.

Специалистите освен това са тествали способността на папагалите Кеа да прилагат социална информация, научавайки кой от тях е по-вероятно да избере черен жетон.

Към днешна дата е известно, че само шимпанзетата и хората са способни да боравят с информацията по този начин.

Папагали Кеа
iStock/Getty Images

"Един от свещените граали на изследванията на изкуствения интелект е типът разумни разсъждения, които хората демонстрират, обединявайки множество източници на информация в една прогноза или преценка за това какво ще се случи занапред", казва Алекс Тейлър от изследователския екип.

Проучването подсказва, че аспектите на тази способност вероятно са еволюирали два пъти на нашата планета - при приматите и при птиците. На базата на резултатите изследователите на изкуствения интелект могат да почерпят вдъхновение и от птичия мозък.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА