Откриват изложба Жените на нашето време във Вашингтон
Откриват изложба Жените на нашето време във Вашингтон / netinfo

Експозиция с фотографии на американски жени, белязали по някакъв начин изминалото столетие се открива от петък в Националната портретна галерия във Вашингтон. В изложбата са представени 90 снимки, обединени под името "Жените на нашето време". Тя ще продължи до 1 февруари.

Всички снимки, които идват от музейни колекции представят моменти от живота и дейността на тези жени, които са белязали с живота и дейността си своето време. Сред първите фотоси е този на Хелън Келър. Изключителната активистка за правата на инвалиди, глухи, неми и слепи хора, е снимана на 29-годишна възраст през 1909 г. Тя позира за тази снимка с книга с Брайлово писмо и роза в ръцете. Вижда се фотография на блус и джаз изпълнителката Беси Смит. Тя е снимана в годината, в която загива при катастрофа с кола.

Там са лицата и на Ела Фицджералд, танцьорката Айседора Дънкан, звезди на фолка и рока като Джоан Бейз и Дженис Джоплин. Джоплин е снимана през 1967 г. с Линда Маккартни. Не е пропусната и наглед нежната и тиха Маргарет Сингър, която обаче носи желязна воля на феминистка отстояваща твърдо идеите си, и която създава клиниките за семейно планиране, което й коства преследване и престой в затвора. Героинята на борбата за правата на чернокожите Роза Паркс е снимана месеци преди тя да откаже да напусне мястото на бял в автобуса, на което била седнала.

Мерлин Монро – една красива и скандална холивудска икона, също намира мястото си в експозицията. Тя е снимана заедно с войник, когато пее за американските войници в Корея. "Едно от най-хубавите неща, които са ми се случвали в живота", каза тогава тя. "Тази експозиция е извор на вдъхновение, пълна с толкова богати истории", каза директорът на музея.