/ Thinkstock/Getty Images
Зехтинът екстра върджин може да осигури защита на мозъка срещу деменция, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на американско изследване.

Консумацията на популярния дресинг и основен компонент на възхваляваната Средиземноморска диета може да помогне за съхраняване на паметта като допринася за понижено формиране на бета-амилоидни плаки и неврофибриларни възли - характерните белези на болестта на Алцхаймер.

Заради капризите на времето: Задава се нова криза

Авторите на настоящото проучване от Медицинския колеж на университета "Темпъл", Филаделфия, са установили, че зехтинът намалява мозъчните възпаления и активира процес, известен като автофагия, при който клетките се очистват от увредени компоненти.

В тестове с мишки, чието хранене било обогатено със зехтин, специалистите наблюдавали повишени нива на автофагия и намаляване на плаките и възлите. След известен период гризачите, консумирали зехтин, се справяли по-добре на тестове за запаметяване в сравнение с мишките, към чието хранене не бил добавян продуктът.

Авокадото и зехтинът ограничават вредата от смога

"Откритието ни потвърждава благоприятния ефект от консумацията на зехтин екстра върджин върху основните белези на болестта на Алцхаймер", казва д-р Доменико Пратико от изследователския екип.
БТА