/ iStock/Getty Images
Учените все още не са успели да селекционират порода котка, която не би причинила алергии, каза пред РИА Новости Марина Вершинина, водещ експерт в Центъра за молекулярна диагностика на Централния изследователски институт по епидемиология в Москва.

Китайска компания ще продава клонирани котки (ВИДЕО/СНИМКИ)

"Противно на общоприетото схващане козината на котката няма изразени алергенни свойства. Основните алергени при котките са протеинови съединения, които присъстват в състава на слюнката, себума, в секрети и обезмаслени кожни люспи. Котешката козина е само резервоар, в който се натрупват алергенните протеини. В природата няма хипоалергенни котки. Всички истории за "специални" породи котки са или маркетингов ход на развъдниците или добросъвестно погрешно схващане", каза тя.

Котките били почитани като богове в Древен Египет

Според нея учените се опитват да намалят алергенните свойства на котките. "Едно от направленията в работата на учените е опитът да се разработи линия от котки, в които е генетично блокирано производството на алергенен протеин Fel d1. Друга посока е разработването на специална храна, съдържаща съединения, които могат да свържат Fel d1, оставяйки го в тялото на животното", отбеляза експертът.

Вершинина добави, че ако никой от членовете на семейството няма алергии, можете спокойно да си вземете домашен любимец. Но, ако някой член на семейството е алергичен към цветен прашец, домашен прах или храни, не се препоръчва да си вземете коте.

Пухкави, сладки и смешни: Котките винаги могат да те изненадат (СНИМКИ)

"Няма ограничения за други домашни любимци в тази ситуация", каза експертът.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БГНЕС