Очите говорят повече, отколкото си мислим
Очите говорят повече, отколкото си мислим / снимка: Gulliver/Getty Images

Мнозина приемат способността за говорене за даденост. Има хора обаче, чиито нарушени функции правят комуникацията почти невъзможна. В търсене на начини да улеснят тези индивиди, специалисти от Германия са разработили семпъл метод, който използва размера на зениците на очите. Системата е толкова опростена, че изисква само камера и компютър, съобщи „Сайънс дейли”.

Учените вече знаят как да откриват лъжите, използвайки очните зеници. Новата система за комуникация е базирана върху естествените реакции в зениците на хора, пресмятащи наум математическа задача.

Човешките зеници разполагат с широк набор от реакции, които могат да бъдат разчетени и да бъдат използвани от лишени от говор хора, за да могат да отговарят на въпроси.

Авторите на настоящото проучване от Марбургския университет са тествали новата система първо със здрави доброволци. Участниците е трябвало да разрешат математически проблем, показан им на компютърен екран.

Учените са установили, че размерът на зениците се увеличава, докато доброволците се опитват да решат задачата. След това на участниците са били зададени серия от въпроси, изискващи отговор с „да” или „не”, на които е трябвало да отговарят наум. По време на процеса учените са отчитали размера на зениците и „превеждали” отговорите им. След това експериментът е повторен с пациенти, прекарали инсулт, посочва vesti.bg.

Учените са установили, че размерът на зениците им също може да бъде „преведен”, което позволява на лишените от говор хора да отговарят на въпроси с „да” или „не”, използвайки очите си. Методът е все още на ранен етап, и предстои да бъде проучен по-добре, за да стане по-бърз и точен.

В бъдеще той може да се прилага и при пациенти в кома, смятат специалистите.