/ Gulliver/Getty Images
Алберт Айнщайн за пореден път доказа, че е бил прав - предсказание в неговата Обща теория на относителността бе успешно тествано край супермасивната черна дупка в центъра на Млечния път, съобщиха АП и АФП.
 
За пръв път наблюдения с телескопа VLT (Very Large Telescope) в Чили показаха, че черната дупка изкривява светлинните вълни от минаваща близо до нея звезда. Това съответства на теорията на Айнщайн.
 
Алберт Айнщайн - един от най-брилянтните умове на човешкия род

обкръжението на черната дупка проверихме важно предсказание в Общата теория на относителността", заяви Ги Перен, един от създателите на използвания при наблюденията инструмент Gravity (Гравити). "Повече от 100 години след публикуването на Общата теория на относителността, Айнщайн доказа, че е бил прав, допълни експертът.
 
Черните дупки се отличават с толкова голяма плътност, че каквато и да било материя или светлина не може да се отскубне от тях. Черна дупка е смятана за свръхмасивна, когато масата й е милиони или милиарди пъти по-голяма от слънчевата.
 
Потвърдиха теорията на Айнщайн - има гравитационни вълни
 

ThinkStock/Getty Images


В центъра на нашата галактика има черна дупка, разположена на 26 000 светлинни години от Земята. Масата на въпросната черна дупка е 4 млн. пъти по-голяма от слънчевата. Край нея има звездни купове, които се движат с огромна скорост, когато я доближат.
 
Ползвайки Gravity и други два инструмента на телескопа VLT, международен екип от астрономи се поинтересувал от една от звездите - S2, и я наблюдавал преди и след минаването й край черната дупка на 19 май.
 
Астрономи откриха невиждана досега галактика без тъмна материя (ВИДЕО)

Интерферометърът Gravity, чието създаване отне повече от 10 години, комбинира светлина, събрана от четири уреда на телескопа VLT. Резолюцията му надвишава 15 пъти тази на най-големите оптични телескопи.
БТА