Обявиха изпълнителите с шанс за Евровизия, сред тях и поп-фолк звезди
Обявиха изпълнителите с шанс за Евровизия, сред тях и поп-фолк звезди / снимка: www.eurovision.tv

БНТ обяви списък с близо 60 изпълнители и групи, които имат шанс да представят страната ни на международния конкурс "Евровизия", който предстои да се проведе през май в Германия.

Имената са били посочени от т.нар Академия, в която членуват музикални специалисти. Сред предложените изпълнители са Васил Найденов, Георги Христов, Михаил Белчев, Милена Славова, Орлин Горанов. От по-новото поколение в списъка присъстват Лора Караджова, музикалните идоли Маги Джанаварова, Невена Цонева, Тома и Нора, Поли Генова, Румънеца и Енчев. Сред групите са Б.Т.Р, ФСБ, Д2, Мастило, Остава, Гравити Ко.

Точки от музикалните специалисти е събрал дори Деян Неделчев, по-известен като Деян Икебаната. Две поп-фолк звезди също са намерили място в анкетните карти на членовете на Академията - това са Десислава и Преслава. Отново предложен да ни представя на "Евровизия" е и Миро, който участва в състезанието миналата година, но не ни класира за финала му.

Тъй като организаторите на конкурса са публикували списъка по азбучен ред, няма как да се разбере кои са изпълнителите и групите, събрали най-много точки от гласуването на членовете на специалната Академия. По регламент те трябва да преговарят с първите 10 изпълнители и ако някой от тях откаже, да му търсят заместник сред следващите в класацията. Според информациите до момента Любо Киров (бивш вокалист на група Те) вече е казал "не" на БНТ, а Поли Генова е приела поканата.

Държавната телевизия предстои да обяви окончателния списък от 10 имена, които са сигурни за българското издание на "Евровизия". Те ще имат право да се включат в конкурса с до три песни, които ще представят на грандиозен концерт на 23 февруари.

Победителят ще бъде избран чрез гласуване - от членовете на Академията и от зрителите на шоуто.

Пълния списък с изпълнители и групи, които е възможно да ни представят на "Евровизия", може да видите ТУК: