Ню Йорк отбеляза деня на Колумб с традиционен парад
Ню Йорк отбеляза деня на Колумб с традиционен парад / снимки: Reuters

С традиционен парад в Ню Йорк бе отпразнуван денят на Колумб. В продължение на няколко часа по Пето авеню дефилираха актьори, музиканти, ученици, пожарникари, полицаи и войници от Националната гвардия, следвани от украсени с разноцветни гирлянди автомобили, съобщи АП.

Този празник се отбелязва в САЩ във втория понеделник на октомври в памет на мореплавателя Христофор Колумб, открил Америка през 1492 г.

В Ню Йорк шествията по случай деня на Колумб се организират от 1944 г., но вече 38 години те са отделни за испаноезичните и италианските общини в града, тъй като и едната, и другата смятат откривателя на Америка за свой сънародник, предава БТА. В неделя беше парадът на испаноезичните жители на Ню Йорк. Снощи вече центърът на града бе украсен в зелено-бяло-червените знамена на Италия.

По данни на кметството в парада са участвали над 35 хиляди души. Сто хиляди зрители са наблюдавали дефилето на оркестрите и останалите участници.

Начело на парада бяха кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг и началникът на градската полиция Реймънд Кели. Зад тях вървеше губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо, който е с италиански корени. И тримата размахваха италиански флагчета, усмихваха се и се поздравяваха с хората.

Ню Йорк отбеляза деня на Колумб с традиционен парад
netinfo