/ iStock/Getty Images
Птица, прелетяла от Аляска до Нова Зеландия без прекъсване, вероятно е поставила нов рекорд за миграционния си маратон, предаде ДПА, позовавайки се на новозелендската Служба за защита на природата.

Мъжкият куака или пъстроопашат крайбрежен бекас е изминал над 12 000 километра през Тихия океан, се посочва в изявление, направено от службата.
Предишният рекорд за непрекъснат полет на птица, поставен през 2007 г., е 11 680 километра.

Кийт Удли, мениджър на Центъра за блатни птици Пукорокоро-Миранда, приветства постижението на пернатия рекордьор, известен като 4BBRW.

"Той е истински шампион. Постижението му може да повдигне духа на хората в тази особена година, но може и да ни накара малко да завиждаме на птиците, на които не се налага да спазват карантина и да преговарят с граничните служби", казва Удли.Проследяването на птицата е позволило на изследователите да добият важна представа за влиянието на метеорологичните условия върху миграцията, допълва експертът.Бекасите мигрират от Нова Зеландия до Китай през март, със спирка за храна в Жълто море, преди да се отправят към Аляска за лятото. Преди да мигрират, те удвояват теглото си, еритроцитите им се увеличават, а храносмилателната им система се свива. Прелетните птици се завръщат в Нова Зеландия през септември.
БТА