Работещите слонове в Тайланд често водят доста мизерен начин на живот. Активистът за защита на животните Лек Шайле променя техния живот в Северен Тайланд.

Животът на тези слонове не винаги е бил лесен, пише каналът "Going Wild" във vbox7.

Преди да заживеят в планините в Северен Тайланд много от тях са прекарали десетилетия в туристическата индустрия, предлагащи разходки и снимки

Лек Шайле за първи път забелязала, че слоновете биват малтретирани, когато била тийнейджър. Тогава тя създава светилище. Посредством дарения, тя успява да закупи болни слонове oт техните собственици.

„Вижте ухото. Ухото е повредено от куката“, казва Лек Шайле.

Около 5000 слона остават в Тайланд. 3000 от тях живеят в плен. Въпреки че има закони, които забраняват жестокостта към животни в Тайланд, това не е променило практиките за опитомяване на слонове.

„Когато работя под прикритие, трябва да им кажа, да се преструвам, че не ми пука, в противен случай няма да получа тези кадри. Но след като се прибера ... през цялото време плача. Плача с огромно разочарование от хората. Ядосана съм на хората, които са част от това“, казва Лек Шайле.

Транспортирането на слонове в страната не е лесно. Те често са стресирани и се нуждаят да бъдат успокоявани.

Но повече от 100 слона са били транспортирани успешно до природния парк „Слон“, където са започнали нов живот. Без повече вериги.

Толкова красиво.