/ iStock/Getty Images
Бивши циркови слонове пристигат в нов природен парк в северната част на щата Флорида, съобщи Асошиейтед прес.

Зоолози събраха 30 хиляди инфрачервени снимки на слонове, за да запазят популацията им

Центърът "Уайт Оук" обяви, че дванадесет женски представителки на вида азиатски клон вече са пристигнали в Юлий, северно от Джаксънвил. Когато местообиталищата на цялата предвидена площ от 1010 хектара са готови, се очаква настаняването на още двадесет слона.

Животните пристигат от Центъра за опазване на слоновете в окръг Полк. Повечето от тях са били част от пътуващата циркова компания "Ринглинг брос енд Барнъм енд Бейли" до пенсионирането си през 2016 г.

"Беше невероятно да видя животните да излизат в новия си хабитат", каза в изявление Ник Нюби, който през последните няколко години е начело на екипа, който се грижи за животните и изучава навиците им.

Ботсвана разследва нова масова гибел на слонове

"Бях щастлив да видя как излизат заедно, как се подкрепят, също като слоновете в дивата природа и след това заедно изучават новото си обкръжение. Изумително бе да видя как животните плуват за първи път".

В парка слоновете ще имат достъп до девет свързани по между си зони с различна растителност - блата, долини, гори. Азиатският слон е застрашен вид, по-малко от 50 000 екземпляра живеят в дивата природа. "Уайт Оук" е собственост на филантропите Марк и Кимбра Уолтър, обитават го различни застрашени видове, сред които носорози, окапи, зебри, газели, гепарди.
БТА