Слоновете наистина имат дълга памет
Слоновете наистина имат дълга памет / снимка: sxc.hu

Слоновете действително имат дълга памет, особено когато става въпрос за опасност, установили британски учени. Те изследвали група африкански слонове и открили, че възрастните се справят най-добре при вземането на важни решения за хищниците, защото са преживявали подобна опасност и преди.

За целите на изследването учените пуснали на семейства слонове ръмженето на женски и мъжки лъвове по високоговорител, симулирайки по този начин присъствието им. Тези от тях, в които майката била по-възрастна, правилно съсредоточили защитните си реакции върху мъжките лъвове, които са по-ловки убийци. Д-р Карън МакКомб от университета в Съсекс и нейните колеги заявиха, че способността да се прави това умело разграничение отразява значението на възрастта за лидерството и предимството на дълголетието при тези социални бозайници с голям мозък.

Слоновете живеят в семейства до 12 членове от няколко поколения, които се хранят, почиват и придвижват като едно цяло. Те се защитават взаимно, търсят храна и се грижат за малките. По време на изследването учените пускали в продължение на над две години 72 записа с ръмжене на лъвове на 39 семейства в Национален парк Босели в Кения, уточнява БГНЕС.

Най-възрастните женски слонове слушали внимателно по-дълго време и поставяли групата си в по-добра защитна позиция, когато чували ръмжене на мъжки лъв. „Изследването ни е първото пряко доказателство, че възрастните женски вземат по-добри решения, когато са изправени пред предизвикателства, в случая опасни хищници”, съобщават учените.