/ iStock/Getty Images
Скитащото стадо диви слонове в Китай пое по обратния път към резервата си в югозападната провинция Юнан, след като измина 1300 километра, предаде Ройтерс.

Животните, които са четиринадесет, преминаха мост над река Юан, като се насочиха на юг към местообитанието си.

Специална комисия е сформирана заради скитащото стадо слонове. Тя следи движението им, а с помощта на електрически огради и специално положени изкуствени пътища ги насочва по правилния път към дома.

Маршрутът на стадото е "научно планиран", обясни на пресконференция Ян Инюн, който е член на комисията. Целта е "слоновете да се завърнат до местообитанието си възможно най-скоро", допълни той.

Властите в провинция Юнан ангажираха над 25 000 полицаи и служители, както и 1500 превозни средства, които следят стадото, осигуряват му храна, а също така се грижат и за сигурността на хората в населените места, през които слоновете преминават.

Над 150 000 души бяха евакуирани по пътя на животните, платени са повече от 770 000 долара за застраховки, компенсиращи нанесените от тях щети.
Стадото се състоеше от 16 слона, когато напусна и резервата в провинция Юнан през март м.г. Два от тях обаче решиха да се върнат.

Животните се превърнаха в сензация в социалните мрежи. В Туитър и Ютюб има множество клипове с техни лудории. Китайски телевизионен канал излъчваше разходката им.
 

Не е ясна причината, поради която слоновете напуснаха резервата си. Смята се, че най-вероятно са били привлечени от зърнените култури и тропическите плодове, които изобилстват в Юнан. Възможно е също стадото да е останало без водач.

Слоновете в Китай са защитени животни, което води до увеличаване на популацията, въпреки че естествените им местообитания намаляват.
БТА