/ iStock/Getty Images
Ако сте на работа, докато всички останали спят, това може да застраши психичното ви здраве. Според ново изследване ограничаването на храненето до дневните часове може да помогне за намаляване на вероятността от развитие на депресия или тревожност.

Когато нормалният вътрешен часовник на тялото се наруши, например като сте будни по време на типичните часове за сън, това може да окаже отрицателно въздействие върху настроението и емоционалното състояние на човек, пише „Сайънс Алерт“.

Проучванията сочат, че дори след години, прекарани в график на нощни смени, тялото ни няма да се адаптира напълно към променения график. Всъщност негативните ефекти изглежда са толкова по-силни, колкото по-дълго биологичният часовник е нарушен.

Така че как можем да предпазим работещите на смени като медицински сестри, охранители и пожарникари - които съставляват до 30% от световната работна сила - от влошаване на психичното здраве, като същевременно запазим важните денонощни услуги?

Мелатонинът и светлинните терапии вече се проучват като решения. Сега изследователите предлагат друга потенциална панацея: промяна на времето за хранене.

"Нашите открития отварят вратата за нова поведенческа стратегия за съня/циркадианното поведение, която може да бъде от полза и за хората с психични разстройства", казва неврологът Сара Челапа, която помага за провеждането на рандомизираното проучване в болницата "Бригам" в Бостън. "Нашето проучване допринася за нарастващия брой доказателства, установяващи, че стратегиите, които оптимизират съня и циркадните ритми, могат да помогнат за насърчаване на психичното здраве."

Храненето през нощта повишава нивото на кръвната захар

Балансът на хормоните в типичния човешки организъм се променя през деня въз основа на циркадния часовник и доказателствата сочат, че нощните хранения могат да се намесят в метаболизма. Това може да е част от причините, поради които работещите на смени са склонни да имат по-висок индекс на телесната маса и по-голямо съотношение между талията и бедрата, отколкото работещите през деня. Влошеният гликемичен контрол е често срещан рисков фактор за нарушаване на настроението. Нещо повече, депресията и затлъстяването често вървят ръка за ръка в порочен кръг, който повишава риска и тежестта на двете състояния.

Имайки предвид тези констатации, изследователите проучват дали избягването на хранене през нощта може да подобри благосъстоянието на работещите на смени.

Това все още е нова област на изследване, но това скорошно проучване показва, че ограничаването на храненето през деня може да помогне за предотвратяване на уязвимостта на настроението, свързана с нощната работа.

В продължение на две седмици 19 участници са подложени на симулиран нощен труд в рамките на рандомизирано, контролирано проучване. Храната на половината от групата е била консумирана както през деня, така и през нощта, докато другата половина се е хранила само през деня. Всяка друга част от опита е била еднаква, включително консумираните калории, продължителността на съня, физическата активност и условията на осветление.

Когато на симулираните нощни работници е била сервирана храна през деня и през нощта (както е обичайно за много работещи на смени), авторите установяват 26% увеличение на нивата на депресивно-подобно настроение и 16% увеличение на нивата на тревожно-подобно настроение в сравнение с базовото измерване. Групата, която се е хранила само през деня, не е отчела такива промени в настроението.

Още по-убедителен е фактът, че тези лица, чиито циркадни ритми са показали най-голяма степен на разминаване, са били и по-склонни да проявяват симптоми, подобни на депресия и тревожност.

"Открихме доказателства, че времето за хранене има умерени до големи ефекти върху нивата на депресивно-подобното и тревожно-подобното настроение по време на симулирана нощна работа, както и че тези ефекти са свързани със степента на вътрешно циркадно несъответствие", пишат авторите. "Тези констатации предлагат доказателство за концептуална демонстрация на основаваща се на доказателства интервенция за определяне на времето за хранене, която може да предотврати уязвимостта на настроението в условията на работа на смени", добавят те.

Резултатите от друго неотдавнашно рандомизирано проучване показват, че храненето само през деня може да предотврати глюкозния дисбаланс, който иначе се развива при работещите на смени.

"Определянето на времето за хранене се превръща във важен аспект на храненето, който може да повлияе на физическото здраве", казва Челапа.