Не забравяйте аксиомата: лягането на празен стомах е вредно, тъй като нарушавате метаболитния процес на организма. Но това в никакъв случай не означава, че трябва да преяждате и веднага след това да си легнете.

Ако искате да водите здравословен живот и да се наспивате добре, следвайте едно елементарно правило: последното ви хранене да не бъде непосредствено преди сън, а поне 2-3 часа преди да си легнете.

Как да се храним по време на коледните пости (ВИДЕО)

На първо място, преди лягане категорично не трябва да се ядат прости въглехидрати като сладко, различни десерти или печени и тестени изделия. През нощта активно произвеждаме хормона соматропин (при децата той е отговорен за растежа, при възрастните - за метаболизма). А как ще работи тялото ни на следващия ден зависи от това какво ядем за вечеря. Ако се отдадем на страстта си за десерти, тогава инсулинът ще блокира синтеза на соматропин.

С повишено внимание се отнасяйте и към хапването на плодове късно вечер. Освен, че са източници на голямо количество витамини, те са с високо съдържание на фруктоза. Ако се увлечете можете да получите подуване на корема, образуване на газове, автоимунни реакции на тялото и проблеми със стомашно-чревния тракт. Струва си и да се помни, че фруктозата се отлага активно под формата на мастни резерви в областта на корема и бедрата.

Диетолог предупреди кога любимите плодове може да са опасни за здравето ви
iStock/Getty Images

Обезмаслените ферментирали млечни продукти също не са добра опция. Те не дават дълготрайно усещане за ситост и насърчават допълнителен прием на храна. Освен това в тях често се добавят захар, нишесте, оцветители, подобрители на вкуса и други хранителни добавки, за да се компенсира вкусът. Съдържанието на калории в продуктите са значително увеличени.

Полезните храни в цветовете на есента

Пикантната и силно подправената храна пък може да раздразни стомаха и да активира повишено производство на стомашен сок, който в големи количества също предизвиква чувство на глад. Освен това пикантните храни могат да причинят киселини.