На 15 ноември започнаха коледните пости. Повечето от нас бързо изключват местните продукти и остават единствено с въглехидратите, но продължителните лишения от определени продукти може да имат сериозен ефект върху организма. Ето как да се храним по време на постите:

Недостиг на хранителни вещества

Изключването на месото и млечните продукти, които са основен източник на някои от най-важните за тялото хранителни вещества, може да доведе до проблеми със здравето.

След като спрем местните продукти ние ограничаваме и приема на белтъчини. Затова е добре да си набавяме такива от растителен вид, които се съдържат в боба, лещата, граха, нахута, соята, и баклата.

боб
iStock/Getty Images

Недостиг на калций

Недостигът на калций може да се запълни с консумация на пълнозърнест хляб, зеленолистни зеленчуци, ядки, сушени плодове и алтернативни млека – бадемово, кокосово, оризово и овесено.

хляб
iStock/Getty Images

Прием на течности

Изключително важно е по време на постите да пиете достатъчно вода, като можете да прибавите и чайове, които ще ви донесат допълнителни витамини.

Хранете се по-често, но с малки порции

По време на постите е добре да се храните много по-често, но с малки порции. Внимавайте с количеството ядки, семки, растителни масла, сушени плодове и плодове, тъй като могат да влошат нормалната работа на храносмилателната система.

Не пропускайте да добавите плодове и зеленчуци

Ежедневната консумация на зеленчуци и плодове ще ви доставят необходими витамини и желязо. Минерали и витамини от група В има в много пълнозърнести храни. Следете по време на постите да се храните балансирано и пълноценно.

зеленчуци
iStock/Getty Images