/ iStock/Getty Images
Някои животни могат да стигнат твърде далече в търсене на половинка за чифтосване - в буквалния смисъл, пише "Популярная механика".

В свое изследване учени от университета на Охайо, САЩ стигат до вълнуващото откритие, че земноводните, например, изминават средно 10 километра, а в някои случаи и до 15 километра, в търсене на сексуален партньор.

Разстоянието може и да не изглежда голямо, но като се вземат предвид скромния размер, особеностите на телосложението и късите крачка на саламандрите, плюс всички опасности, които ги дебнат по пътя, постижението им е доста впечатляващо.

Тъй като не са могли да прикрепят устройства за проследяване на геолокацията към опашките им, учените са решили за целите на изследването да използват бягаща пътечка.

При вида на дребното амбициозно земноводно е трудно да се предположи, че то е способно да измине подобно разстояние. Деликатната кожа на саламандъра трябва да остава влажна през цялото време, поради което специални жлези отделят слуз. Сексуалният поход очевидно е доста плашещ за тези малки същества, които във всеки един момент могат да бъдат отвлечени от врана или да станат закуска за енот.

Земноводните са вървели по бягащата пътечка, докато им стигат силите. За щастие в експеримента никой от саламандрите не е пострадал, а учените са останали изумени от тяхната издръжливост.

Защо все пак тези създания стигат толкова далече заради секс? Смята се, че основната причина е разширяването на местообитанието и, разбира се, опазването на биологичното разнообразие. 
БТА