Нещата, които се спускат, в Новогодишната нощ
Нещата, които се спускат, в Новогодишната нощ / Guliver/Getty Images

Блестящата топка на "Таймс скуеър" може да е най-известният предмет, който се спуска в Новогодишната нощ, но със сигурност не е най-странният, съобщи АП. Има ожесточено състезание в тази категория: от риба до обувка и гигантски сладки маршмело ще се спуснат в събота, за да приветстват 2017-а.

Малкият езерен град Порт Клинтън в щата Охайо ще отпразнува Новата година като спусне реплика на риба с дължина повече от 6 м и тегло над 272 кг. Ежегодното спускане на картоф в Бойз, Айдахо, ще бъде придружено от огромен светещ надпис, с който ще се почете един от най-популярните продукти на щата. В езерото Тахо, Невада, ярко осветена гондола ще се спусне при ски курорта "Хевънли Маунтин Ризорт".

В Кий Уест, щата Флорида, ще бъдат свалени вертикално надолу четири различни неща, включително двама души. Сред тях са гигантска раковина и облечено като пират момиче. Резен от лайм, който е основна съставка на Кий лайм паят, ще бъде спуснат в огромна чаша маргарита на Оушън Кий Хаус Ризорт. Най-популярната традиция за Нова година там е голяма червена обувка на висок ток с транссексуалният Гари Марион "Суши", седящ в нея, която се спуска на "Дувал стрийт".

Градът Бетълхем в щата Пенсилвания е домакин на двудневен фестивал, подходящ за семейни посещения, който включва спускане на 90-килограмово светещо маршмелоу пиле.

В Мемфис, щата Тенеси, традиционно се спуска светеща китара при "Хард Рок Кафе". Градът Роли в Северна Каролина, който приема за свой символ дъба, посреща Новата година със слизащ бавно надолу голям жълъд, Атланта - с праскова, а Ню Орлеанс - с перуника.

Традицията да се спуска топка, за да се отбележи дадено събитие датира от 19 в., но не възниква като обичай за Новогодишната нощ. Топки са били изложени на пристанищата и са спускани всеки ден, за да сигнализират точно време от деня, в което корабите да настроят хронометрите, които използвали за навигация.

Обичаят за Нова година започва през 1907 г. на "Таймс скуеър" при публично празненство, организирано от в. "Ню Йорк Таймс".

През десетилетията дизайнът на топката е претърпял редица промени. Първоначално тя е направена от желязо, дърво и 25-ватови светлинки. Сегашната е изработена от Уотърфордски кристални триъгълници и е осветена от хиляди LED светлини.

Източник: БТА