Неапол тъне в боклук
Неапол тъне в боклук / снимка: БГНЕС

Над 2700 тона отпадъци са разпилени и гният по улиците на Неапол в момента, а други 2000 тона са събрани във временни сметища. Боклукът задушава града на Везувий.

Жителите му се опитват да се спасят, изгаряйки част от отпадъците. Пожарната на Неапол трябваше да се намеси поне стотина пъти, за да гаси пожарите. Найлоновите чували, в които са отпадъците, се оказват обаче не улеснение, а затруднение в случая, като се има предвид, че при горенето им се отделя извънредно отровният газ диоксин.

Според кмета на града Роза Русо Йерволино ситуацията е трагична. Още повече проблеми заплашват Неапол и заради жегите. Комуналните служби се опитват да спасят положението, разпръсквайки из отпадъците дезинфекциращи материали, с цел да се намалят поне неприятните миризми и да се отдалечат плъховете.

Най-трагично е положението в периферията на Неапол, където боклуците не са били събирани от 3-4 дни. Някои от кметовете на близките до Неапол села заплашиха, че ще затворят училищата и обществените служби, докато не се намери разрешение на проблема.

Хотелиерите пък нададоха тревога, че е застрашен сериозно туристическият сезон. За втори път в рамките на два месеца Неапол затъва в отпадъци. Проблемът е в липсата на достатъчно сметища за тяхното извозване.