НАСА изстреля космическия апарат ДАРТ от Калифорния, с който ще направи опит да отклони астероид като експериментална защитна мисия срещу потенциално бедствие за Земята, предадоха световните информационни агенции.

Космическият апарат ДАРТ (DART - Double Asteroid Redirection Test) беше изстрелян от базата "Ванденберг" с ракета "Фалкон 9". Апаратът с размер на малък автомобил беше освободен минути след това, за да започне 10-месечното си пътуване към далечния космос и да достигне на около 11 милиона км от Земята.



Веднъж стигнал до целта си, ДАРТ ще изпробва възможността да бъде променена траекторията на астероид с кинетична сила. Ударен елемент от него ще се насочи с голяма скорост към избрания обект, за да го отклони от курса достатъчно и той повече да не представлява опасност за планетата ни.

Камери върху ударния елемент и върху миниатюрен апарат, който ще бъде пуснат от ДАРТ около 10 дена преди това, ще запишат сблъсъка и ще изпратят образи до Земята.

Астероидът, към който пътува ДАРТ, не е действителна заплаха за Земята и е малък в сравнение с предизвикалия катаклизъм Чиксулуб преди около 66 милиона години. Според специалистите малките астероиди са по-опасни на теория.
БТА