Намериха разлики в мозъка на наркозависимите
Намериха разлики в мозъка на наркозависимите / netinfo

Физически различия в мозъка вероятно повишават възможността дадено лице да ползва наркотици, твърдят учени от Кеймбридж.

Изследването им при плъхове показало различия в структурата на мозъка преди първото им излагане на наркотици, което ги направило по-податливи към кокаина, пише БГНЕС. Учените смятат, че за тези различия при хората са отговорни определени гени.

В материала си в списание “Сайънс” те добавят, че е възможно да се открие терапия за този ефект, но е малко вероятно да се създаде тест за податливост към наркотици. Близо 500 хиляди души в момента са пристрастени към наркотици от клас А, като кокаин, хероин и амфетамини, показват данните на британското правителство.

Един от най-важните въпроси за науката е произхода на различията, наблюдавани в мозъка на хора, употребяващи наркотици. За да изследват тези различия учените сканирали мозъците на плъхове и открили подобни разлики в рецепторите за невротрансмитери в определени части на мозъка.

Някои от животните имали по-малко рецептори за допамин – мозъчните структури върху които действат наркотиците, като кокаин и хероин, за да предизвикат ефекта си.