Музеят на Ленин във Финландия, "най-ненавижданият" в страната според неговия директор, ще затвори врати в края на годината за основен ремонт и коренна промяна, тъй като исторически добрите отношения на Финландия с Русия се влошават, пише Voice of America/VOA.

Директорът на финландския музей на Ленин Кале Калио го нарича най-мразения музей в страната. Той се намира в град Тампере, в сградата, в която според някои съветските диктатори Владимир Ленин и Йосиф Сталин са се срещнали за първи път през 1905 г.

Музеят разказва историята на лагерите за принудителен труд и масовите убийства в Съветския съюз, но също така има за цел да се подиграва с диктаторите.

Кальо казва, че музеят е избрал този подход до голяма степен благодарение на анкета за посетителите.

"Най-търсеното нещо беше съветският хумор, така че те искаха музеят да бъде забавен. Защото, разбира се, има много неща със Съветския съюз, на които да се смеем", казва Кале Калио.

Той казва, че пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна е променило възгледите на хората.

"Имахме въпрос: "Смятате ли, че музеят е забавен?" Интересното е, че когато през 22 г. започна войната в Украйна, именно при този въпрос цифрите спаднаха. Хората вече не го възприемаха като забавен", спомня си Калио.

Забавлението се превръща в гняв сред критиците, които казват, че музеят се стреми да възхвалява не само Ленин, но и руския империализъм.

"Да видиш този музей тук, който прославя това, което по същество е руско наследство, е отвратително, като се има предвид наследството на Съветския съюз в Украйна. Просто не можах да разбера защо са направили това", казва Виталий Заболоцки, председател на групата на украинците в Тампере.

През април музеят обяви, че ще затвори врати с цел да промени името си и  да измести фокуса на изложбите си върху руско-финландските отношения, а не върху Ленин.

Кальо казва, че е било трудно да се получи финансиране.

Финландия и Русия имат обща 1300-километрова граница и винаги са поддържали предимно добри отношения, дори по време на Студената война. Това се промени с нахлуването на Русия в Украйна.

Финландия се присъедини към НАТО, тъй като обществените нагласи се промениха заради опасенията от руския експанзионизъм.

Повечето от посетителите на музея са от Финландия, но Кальо казва, че малкото посетители от бивши съветски държави често са имали силно негативно отношение към музея.

"Много по-сложно е да имаш този хумористичен поглед върху съветското наследство, какъвто можем да имаме ние от западните страни или дори руснаците", казва Кальо.

Заболотски казва, че е предпазливо оптимистичен по отношение на ребрандирането на музея.

"Когато се говори за нацисти, се говори за Холокоста. Говори се за всички лагери и много ми се иска да видя същия формат тук, но нека видим как ще се развие. Наистина очаквам с нетърпение да [видя] това", казва Заболоцки.

Кальо казва пред VOA, че новият музей ще отразява спада в отношенията между Финландия и Русия и ще придобие по-сериозен тон.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
VOA