/ iStock/Getty Images
Музиката помага на хората да преминат през кризата, предизвикана от пандемията от коронавируса, предаде ДПА, като цитира проучване на германски учени.

В изследването на Института "Макс Планк" по емпирична естетика са взели участие над 5000 души от шест държави на три континента. Учените констатират, че различните подходи към музиката - слушането й или създаването й - имат ключово значение за справянето с кризата.

Хората, които изпитват негативни емоции, причинени от пандемията, използват музиката, за да се справят с чувството на депресия, страх и стрес. Те основно слушат музика.

За разлика от тях хората, които са положителни нагласи, използват музиката за социално взаимодействие. Слушането и възпроизвеждането на музика им създава усещане за принадлежност и общност, сочат данните от проучването.

Нови композиции, вдъхновени от пандемията, заедно със стари песни с преработени текстове, отразяващи пандемията, също оказват съществена роля. Тази "коронавирусна музика" дава възможност да се реагира колективно на социалните предизвикателства и увеличава способностите на отделните хора и на общността като цяло за съпротива, сочат данните от проучването.

Участниците в изследването са от Германия, Франция, Великобритания, Италия, Индия и САЩ. Те отговаряли онлайн на въпроси за поведението си по време на пандемията. 
БТА