Музиканти свирят на инструменти, направени от лед
Музиканти свирят на инструменти, направени от лед / netinfo

Уникално събитие, наречено Festival Ice Music, ще се проведе върху ледник на надморска височина от 3200 метра във Вал Сеналес, съобщава италианският вестник "Стампа". Фестивалът започна на 27 януари и ще продължи до 30 март. Вал Сеналес се намира в областта Алто Адидже.

На практика ледът ще бъде превърнат във флейти, цигулки, виоли и китари. След направата им с тях ще се свири във вътрешността на ледена катедрала. Тя е висока 15 метра и има две странични крила, които са покрити с 12-метров купол. Нейното изграждане започна през ноември миналата година. В катедралата ще свири Ice Music Ensemble всяка неделя от 11 до 14 часа. Според хората, чули звуците, излизащи от ледени инструменти, те наподобявали "кристална" музика.

Цигулките ще запазят дървената си облицовка, за да не се допусне топенето на леда при допира на инструмента до тялото на музиканта, съобщава БГНЕС.

По време на фестивала ще бъде представен и нов вид еднострунен леден инструмент, създаден от Тим Линхарт. Той е автор и на останалите инструменти от лед в сътрудничество с италианския композитор и музикант Джовани Колима.

Роденият в Канзаз Линхарт живее в Швеция. Започва да реализира ледени фигури за пръв път през 1984 в Съединените щати. Така се ражда през 1998 и първият леден инструмент - контрабас, който има небивал успех при представянето му в Колорадо.