Мозъчните стимуланти стават все по-популярни в САЩ
Мозъчните стимуланти стават все по-популярни в САЩ / netinfo
Напълно здрави хора използват медикаменти, подобряващи мозъчната дейност като Риталин, за да подобрят представянето си на работа и в училище, предаде Ройтерс.

Някои не възприемат тенденцията, докато други не виждат нищо нередно, ако лекарствата са доказано безопасни. „В САЩ е широко разпространена злоупотребата със стимулиращи лекарства“, заяви д-р Нора Волков – директор на националния институт по злоупотреба с лекарства.

Тя подчерта, че изследванията на студенти показват, че лекарства като Риталин и Провигил се използват широко от студенти и преподаватели, за да получат преимущество: „С тях се злоупотребява по редица причини, включително и за обикновено надрусване, но все по-често се използват за подобряване на когнитивните функции“.

Като следствие, съветът за контрол над наркотиците на ООН е отбелязал 300 процентно увеличение на производството на стимуланти в САЩ от 1995 до 2006 г. „Това няма да спре от само себе си“, добави тя и призова изследователите да проведат изследвания на дългосрочния ефект на тези лекарства върху здравите хора.

Д-р Нора Волков и други експерти ще обсъдят проблема тази седмица на среща на Американския колеж по невропсихофармакология в Нешвил, Тенеси. Нови изследвания показват, че близо 7 процента от студентите в американските университети са използвали лекарства за нетарапевтични цели, като в някои заведения броят им достига до една четвърт от всички учащи се.