Масов мор на крокодили в Южна Африка
Масов мор на крокодили в Южна Африка / снимка: sxc.hu

Близо 170 крокодила са умрели от май м.г. досега в националния парк „Крюгер“ в ЮАР – един от най-големите животински резервати в Африка. Учени се опитват да ограничат феномена и да попречат на разпространението му сред другите животни.

Огромното влечуго е жертва на инфекция, която втвърдява мазнината в тялото му като каучук, което го обездвижва и ги прави беззащитно срещу природата, глада, удавянето и нападенията на другите хищници.

Според предварителни оценки умрели са близо 170 крокодила, но не е изключено числото да е двойно по-голямо. За сега нищо не обяснява причината за епидемията. Според експертите тя обаче е показателна за недостига на водни източници в парка, където съжителстват петте най-ценени от участниците в сафари туристи – прословутата „Голяма петорка“: лъвът, леопардът, слонът, биволът и носорогът.

Проблемът е не само че крокодилите изчезват, а че има сериозен проблем в нашата речна система и ние не можем да го подминаваме, смята ръководителят на научния екип в парка „Крюгер“ Дани Пиенаар. Паркът привлича всяка година 1,3 млн. туристи. Създаден е преди 110 г. и в него живеят 850 животински вида.

Учените се опасяват, че инфекцията „панстеатит“ или „болест на жълтата тлъстина“ е свързана с поемането на вмирисана риба. Тя е наблюдавана във фермите за крокодили, при домашните котки, птиците и водните костенурки. Болестта атакува мастните запаси, намалява антиоксидантите и предизвиква възпаление на мастните тъкани, което, както предполагат учените, протича много болезнено.

Ветеринарите се опитват да ограничат заразата сред нилските крокодили. Този вид със средна дължина 5 м и тегло 225 кг. е известен с канибализма си. Предприето е и изследване на функционирането на цялата речна система, за да се установи причината за епидемията и нейното протичане. Учените ще се опитат за възпроизведат болестта в лабораторни условия, за да установят как тя се разпространява при крокодилите.