/ ThinkStock/Getty Images
Днес на много места по света влюбените честват Деня на Свети Валентин. По този повод в. "Дейли експрес" предлага няколко интересни факта за романтичния празник:

- В ранните списъци на светците фигурират поне трима светци и мъченици с името Валентин, чествани на 14 февруари. Денят на Свети Валентин обаче най-често се свързва с римския свещеник Валентин, обезглавен на 14 февруари 269 г. Официално празникът се чества от 496 г., когато папа Геласий Първи обявява мъченика за светец, а датата 14 февруари за ден за почитането му.

Три легенди за Свети Валентин (ВИДЕО)

- Празникът е християнският отговор на Луперкалиите - празници на изобилието в древния Рим, чествани между 13 и 15 февруари, по време на които мъже с маски на вълци и препаски около бедрата тичали из града и удряли всеки срещнат с каиши от козя кожа.

- Според английския писател Джефри Чосър на 14 февруари птиците избират своите половинки.

- През февруари 2002 г. Тайланд пуска първата в света пощенска марка с аромат на роза по случай празника Свети Валентин.

- Малко преди празника през 2008 г. Комисията за насърчаване на добродетелта и предотвратяване на порока в Саудитска Арабия забранява червените рози, които според нея окуражават извънбрачни връзки.

- Във Великобритания 46 процента от цветята, изпращани в Деня на влюбените, са рози.

- На конференция през 1990 г. е предложена следната дефиниция за любовта: "Когнитивно-афективно състояние, характеризиращо се с интрузивни и обсесивни фантазии относно реципрочността на романтичното чувство от обекта на влюбване".

14 февруари – един ден с три празника

- Научни изследвания са установили сходства между влюбването и обсесивно-компулсивното разстройство, употребата на кокаин и хапването на шоколад.

- Сърцето като символ на любовта става популярно през 15-и век.

- Европейските мъже са по-склонни да се влюбват в жени, чиято обиколка на талията е 70 процента от тази на ханша.

- Проучване от 2012 г. показва, че когато влюбени партньори се взират в очите си в продължение на три минути, сърдечният им ритъм се синхронизира.

- Друго проучване разкрива, че човек се влюбва средно седем пъти преди брака.

- Според изследване два процента от двойките са се влюбили в супермаркет.

- През 2014 г. се появява съобщение, че затворник от Аризона е изкачил две стени и се е прехвърлил през бодлива ограда, за да прекара празника Свети Валентин със своята приятелка.

iStock/Getty Images

- "Любовта е временна лудост, лечима чрез брак", е казал американският сатирик, критик, журналист и автор Амброуз Биърс.

- През 1797 г. във Великобритания е издадено ръководство за писане на "валентинки", а в началото на XIX в. започва тяхното серийно производство. В 40-те години на XIX в. се появяват механични "валентинки" - с движещи се фигурки.

- Най-скъпата "валентинка" е направена от злато и скъпоценни камъни. Тя е предназначена за оперната певица Мария Калас и е изработена по поръчка на гръцкия милиардер Аристотелес Онасис през 60-те години на XX в. Нейната стойност е около 300 000 щатски долара.

- Днес "валентинките" са втори по популярност след коледните картички. 
БТА