Диетологът Наталия Круглова посочи при какви заболявания не можете да ядете сладолед, да пиете студени напитки и като цяло да ядете студени храни.

Сладоледът и други студени храни не се препоръчват за хора с различни заболявания на храносмилателния тракт. Те включват рефлукс, жлъчнокаменна болест. Също така силно охладената храна може да предизвика "студено главоболие" - индивидуална реакция към студа.

Лекарят напомни още, че ако човек вече е заразен, яденето на сладолед ще увеличи хода на настинката или друго инфекциозно заболяване.

„За здравите хора е безопасно, те могат да консумират студени храни доста редовно. Но хората, страдащи от заболявания на храносмилателния тракт, трябва да ограничат употребата на такива продукти. Това е например гастроезофагеална рефлуксна болест, когато съдържанието на стомаха се изхвърля в хранопровода.
Студените храни и напитки могат да влошат това състояние. Също така студените храни не се препоръчват при заболявания на жлъчния мехур. Редовната им консумация при храносмилателни проблеми може да причини и подуване на корема", предупреди Круглова.

 
Рамблер