/ Gulliver/Getty Images
Лондон притежава множество исторически и културни забележителности, свързани със славното минало на Британската империя, но и редица модерни дестинации, като сградите на Парламента и Биг Бен, Бъкингамския дворец, Лондонската кула и Тауър Бридж, Уестминстърското абатство, кралските паркове и градини, пресичащата града Темза...
 
Една от тези забележителности е и Кралската Обсерватория в Гринуич. Стотици хиляди туристи ежегодно пристигат там, за да видят мястото на т.нар. „нулев меридиан”.
 

Gulliver/Getty Images


Построяването на обсерваторията е наредено през 1675 г. от краля на Англия Чарлз II. По онова време била ключова за измерване на морските дължини и определяне локацията на изгубили се в океана кораби.
 
Мястото за построяването й е избрано от сър Кристофър Рен, a първият камък е положен именно от краля. Само за година строежът е завършен и за кралски астроном е назначен пастора Джон Фламстийд. 28-годишният тогава Фламстед се залавя с изследване на Космоса, като изучава луната и всяка звезда поотделно.
 

Gulliver/Getty Images


Днес на него е кръстена една от сградите, намираща се в комплекса - Къщата на Фламстед. На върха й има пилон с червена топка, която се издига в продължение на няколко минути, след което отново пада надолу точно в 13.00 ч. С нея корабите сверявали времето.
 

Gulliver/Getty Images


До Лондон и назад

Едно от най-интересните места за посетителите на обсерваторията е линията на нулевия меридиан, който определя географската дължина. Туристите там се снимат, стъпили с единия крак в източното, а с другия - в западното полукълбо. Меридианът преминава през една от сградите на музея и там има изграден специален проход.
 

Gulliver/Getty Images


Днес Гринуичката обсерватория е превърната в Музей за астрономически и навигационни техники, част от Националния морски музей. Разполага с 28-инчов телескоп, който е най-големият по рода си във Великобритания и е бил използван за изследване на двойни звездни системи. Този телескоп продължава да се използва и днес за наблюдение на нощното небе.
 

Gulliver/Getty Images