До Лондон и назад
До Лондон и назад / Иво Кирилов, Дарик

С Brexit или без, Лондон си остава един от градовете, които си заслужават да бъдат посетени. Това наистина е градът, който никога не спи. Дори част от градският транспорт работи денонощно. 14 000 000 население има с какво да се забавлява и през нощта, но сега няма да стане дума за това. Ще ви отведа до Лондон през деня. Въпреки, че е английска столица, много малко от живеещите там са англичани. За времето няма да говорим, там в един ден може да видите и четирите сезона от годината, да се изредят и на никой да не му направи впечатление от това.


Много малко градове имат толкова много забележителности , колкото Лондон. Биг Бен, Тауър бридж, Хайд парк, катедралата „Сейнт Пол" и още много. Всички те присъстват в списъка на туристите и определено всички си заслужават да бъдат видени, особено ако сте за първи път в Лондон.

Първото нещо, което Ви прави впечатление, когато слезете на летището е огромният брои хора, пристигащи в английската столица. За около 40 минути ще успееете да излезете от летището , въпреки многото хора минаващи митницата. От летището било то Лутън или Станстед до центъра на Лондон се пътува между 40- 50 минути с автобус. Цената на билета е от 10 до 17 английски паунда в едната посока, в зависимост на кое от двете летища сте. Станстед е по- близкото от двете. Веднага след слизането от самолета обезателно ще ви направи впечатление любезността на обслужващият персонал-винаги усмихнати и в готовност да ви услужат /не така стоят нещата да кажем на летището в София, където ви гледат все едно сте им откраднали закуската/. В самият автобус, с който пътувате от летището до центъра на Лондон можете да се свържете с безплатен интернет.


Транспортът в самият Лондон е така направен, че да ви кажа честно ако живеех там никога не бих си купил кола. Цената на автобусите в Лондон е 1, 5 паунда, а на метрото 2, 5 паунда. Има начин обаче цените да ви излязат много по-евтино като си вземете седмична карта Oyster. Цената й зависи в кой зони на Лондон ще пътувате. Да кажем например използвате само 1 и 2 зона на метрото, които са централните зони в Лондон. Цената ще бъде 32, 40 паунда за седмица. С тази карта може да пътувате с градските автобуси в целият град без да доплащате нищо./ не ви препоръчвам таксита, защото може да ви излезе доста солено/. Ако ще стоите в Лондон повече от 2 дни, ЗАБРАВЕТЕ за hop on, hop off BUS tour. Билетът за обиколката на основните забележителности е около 22-23 £ (важи 24 часа, а с някои фирми с промоция + още 24 часа) Е вече сте си купили карта време е да направим обиколката на Лондон.

Да започнем от Британският музей. Той е събрал огромни колекции от древен Египет, Гърция, Италия, Африка и Ориента. Мумии, саркофази, статуя от Великденските острови, Розетският камък, японски самурайски доспехи и др. Там просто може да се изгубите в огромният на брой зали. Да посетите музея е напълно безплатно. Ако имате желание може да направите дарение в поставените за целта кутии.


Следващата спирка е катедралата „Сейнт Пол". Шедьовърът на сър Кристофър Рен. Втората по-големина катедрала с толкова плитки основи, след Свети Петър във Ватикана. Построена е за 35 години. В купола и се намира "Галерията на шепота", с диаметър над 30 метра и с отличната акустика. Цената да влезете вътре е 18 паунда.

Съвсем близо до катедралата се намират два музея. Единият е Музеят на модерното изкуство „Тейт Модърн", който не е за всеки вкус. Странните композиции все пак може и да ви бъдат любопитни. Помещава се в някогашна електроцентрала, той е експресивен и внушителен. След отварянето си става една от основните атракции на Лондон.Там може да намерите произведения на Пабло Пикасо, Анди Уорхол и на доста съвременни творци. Входът е свободен с изключение на специални събития.
Другият музей е Музеят на Лондон, в който може да видите историята на този космополитен град.При него също не се плаща нищо, за да го посетите.


Следващата спирка е Трафалгар, това е площад в централната част на Лондон. Намира се в сърцето на Лондон и е един от най-известните площади в Лондон и целия свят. В центърът на площада е разположена колоната на Нелсън, която се пази от четири статуи на лъвове.

На самият Трафалгар се намира и Националната галерия. Тя също е безплатна. „Езерото с лилиите" на Моне, „Слънчогледите" на Ван Гог, „Мадоната на скалите" на Леонардо да Винчи, „Съдът на Парис" на Рубенс, „Мадоната с карамфилите" на Рафаел - с такъв списък от шедьоври Националната галерия на Лондон не се нуждае от реклама.


От там може да се отправите към Биг Бен. Не е толкова далече и разстоянието може да си измине и пеша. Уестминстърският дворец, в който се намира Камарата на парламента (Houses of Parliament), е неоготическо изящество на архитектурата, което ще ви впечатли със сигурност. Построено е от Чарлс Бари и Аугустус Пугин през 1840 г. Заедно с часовниковата кула, кулата Св.Стефан и Биг Бен, представляват едни от най-добре познатите символи на Лондон.


В тази част разбира се са още няколко забележителности на Лондон. Уестминстърското абатство е по-известното име на църквата Св. Петър от Уестминстър. Тя е голяма готическа църква, разположена е западно от двореца на Уестминстър. Това е традиционното място за коронации и погребения на английските, и по-късно на британските монарси. За да влезете в абатството обаче ще трябва да платите 18 паунда. Има опашки, но те минават сравнително бързо. На много от забележителностите се прави проверка на багажа ви.


От другата страна на Темза се намира Лондонското око.137-метровото виенско колело има 32 капсули, като във всяка една от тях могат да се поберат по 25 души. Возенето на Лондонското око отнема около 30 мин., а билетът струва 24 паунда.

През парка „Сейнт Джеймсис" може да се отправите пеша до Бъкингамският дворец. Той е бил дом на кралското семейство от 1837 г. до отварянето му за посетители през 1993 г. Приемните зали са обзаведени с изящни и ценни предмети - картини, скулптури и едни от най-добрите английски и френски мебели. Насладете се на разходки из градините на двореца - 39 акра красота, разположени пред двореца и езеро от XIX век. Отворен е за посещение само през лятото, но не го пропускайте, дори да нямате намерение да влизате вътре. Смяната на караула пред двореца е в 11 часа и продължава около 30 мин.


Друг обект, който трябва да посетите е Кралският съд. Архитектурата му е уникална и напомня на дворец от приказките или от филмите за Хари Потър.


Няма как да се в Лондон и да не посетите Тауър бридж и стоящата до него Кулата на Лондон. Тауър Бридж е мост, който в комбинация от подемен и висящ мост. Намира се над река Темза, и е близо до Кулата на Лондон, откъдето получава и името си. Конструирането на моста започва през 1886г. и отнема общо 8 години. Официално е открит на 30 юни 1894г. от принца на Уелс - бъдещия крал Едуард VII и неговата съпруга - Александра от Дания. Общата дължина е моста е 244м, а кулите му са високи по 65м.
Изграждането на Кулата на Лондон започва през 1078 г. по време на управлението на Уилям Завоевателя. Днес Кулатана Лондон е едно от най-известните крепостни здания в света. Тук ще имате възможността да видите безценната Корона със скъпоценни камъни, Средновековен дворец и позорната Кървава кула. Порта на предателите "Traitors Gate", през която много известни затворници са влизали в Тауър, за да не излязат никога повече. Входът е около 20 паунда, малко по-евтино е, ако резервирате билет онлайн.


Ако трябва да избирате кой музей да посетите не пропускайте Природо- научният музей и Музея на науката. Те се намират много близо един до друг. Природо- научният музей е най-добрият музей в областта, в който съм бил. Интересен, интерактивен, страхотно място за деца. Колекцията на музея съдържа над 70 милиона образеца, събирани през последните 400 години! От древни фосили, кости на динозаври, скелет на птицата додо, през неандерталски череп до метеорити от Марс.
Разбира се ако имате време трябва да посетите и Кралската обсерватория в Гринуич. Тук се намира "нулевия" меридиан, определен през 1884 г. и човек може да прекрачи с единия крак в западното, а с другия в източното полукълбо за Земята. Преди достъпът до линията на меридиана е бил свободен, но сега е необходим билет 7 паунда.

 

Това са само част от забележителностите, който може да посетите в Лондон. Да не забравяме, че това е страната на футбола. Ако имате възможност посетете някой мач на Арсенал, Челси, Тотнъм или някой от по- малките отбори от града. Изживяването е неописуемо и няма нищо общо с „преживяването" на българските стадиони.
За английската кухня няма какво добро да се каже, като се има впредвид, че едно от най- известните им ястия е пържени картофки с пържена риба увити във вестник. И още нещо не ви препоръчвам да бъдете в метрото в час пик. Преживяването може да не ви се стори толкова приятно. А метрото въпреки, че е едно от най- големите в света е направено така, че всеки да може да се ориентира в него. Безплатно се предоставят и карта с всички линии на метрото.


Още нещо ви препоръчвам да видите, макар и да се намира на 40 км. от Лондон. А именно Уиндзорският замък. Транспорта до там е 11- 15 паунда в зависимост от това за кои зони ви е картата за транспорт в Лондон. Замъкът Уиндзор в гр. Уиндзор, Бъркшир, Англия, е една от най-посещаваните исторически забележителности в Англия.
Един от символите и стожерите на британската национална идентичност, Уиндзор е най-старият замъквъв Великобритания, а със своите 1000 стаи и най-големият обитаван замък в света. Сегашната кралица Елизабет Втора е прекарала голяма част от детството си тук.Началото на строежа на замъка от Уилям Завоевателя е започнал преди 900 години.


Оттогава тук са живели 8 последователни кралски династии. През 1916 крал Джордж V приема името на мястото от обич към него и за да разграничи кралската фамилия от нейните германски корени (династияСакс-Кобург и Гота). Най-интересните неща, които могат да се видят в замъка Уиндзор, са смяната на караула, която се извършва дори когато кралицата не е в резиденцията. За да видите смяната на караула трябва да бъдете там преди 11 часа.

; "Кукленият дом" на кралица Мери, един изключителен замък в миниатюра (всичко е дванадесеткратно умалено), проектиран през 1923 г. от архитекта сър Едуин Лътиънс; архитектурната перла от 16 в. - параклисът "Сейнт Джордж" (Свети Георги), който заедно с Уестминстърското абатство е пантеон на много английски монарси. Под плоския гроб на нивото на земята в центъра е подземната гробница на Хенри VIII и неговата трета съпруга - Джейн Сиймур.

В параклиса се провеждат и церемониите, свързани с Ордена на жартиерата. Цената да влезете в замъка е 20 паунда.
Наистина не пропускайте да посетите този космополитен град Лондон. Бъдете сигурни, че ще получите едно прекрасно изживяване, за което няма да съжалявате. Лондон-градът, който никога не спи.