/ iStock/Getty Images
Космическият апарат "Солар орбитър" ще се доближи максимално до Слънцето на 26 март, но преди това на 14 март ще пресече орбитата на Меркурий, съобщи Европейската космическа агенция на сайта си. 

"Солар орбитър" сега е на около половината път между Слънцето и Земята. Това позволява на учените да провеждат уникални изследвания.

Инструментите за дистанционно наблюдение на апарата могат да определят източника на всяко събитие на повърхността на Слънцето. Така учените от мисията могат да изучават слънчевия вятър и магнитната активност на звездата ни. Данните се сравняват с наблюдения от други космически кораби, работещи по-близо до Земята, като "Хинод" (Hinode), ИРИС (IRIS) и СОХО (SOHO).

"Солар орбитър" е на около 75 милиона километра от Слънцето. На 26 март апаратът ще се приближи до звездата на разстояние по-малко от една трета от разстоянието между Земята и Слънцето. От 14 март до 6 април ще бъде в орбитата на Меркурий. При приближаване към Слънцето всичките десет научни инструмента, инсталирани на борда, ще започнат да работят едновременно, за да получат възможно най-много данни.

Една от задачите, които стоят пред учените, е да изследват микроизригвания, за чието съществуване стана известно едва неотдавна. Експертите възнамеряват да установят дали те влияят по някакъв начин на слънчевия вятър.
БТА