Коминочистач гласува за кадем
Коминочистач гласува за кадем / netinfo

Коминочистачът Сали Реджеб, който бе номиниран за почетен гражданин на Добрич, ще гласува днес за кадем на президентския вот. Искам новоизбраният президент да обича всички българи и така, както аз топля къщите на хората, той да стопли цялата държава, казва 58-годишният мъж. Коминочистачът дал своя глас миналата неделя, сега пак щял да пусне бюлетина още рано сутринта, защото хората вече палят печките и не знае кой ще го извика по работа през деня.

Бай Сали обикаля кварталите с черен цилиндър, фрак и четка през рамо. Баби често побутват внучетата си да го пипнат, за да им донесе късмет. А бай Сали нарежда на децата: "Да слушате, че ще влезете в комина и ще станете целите черни!". През лятото коминочистачът е атракция за чуждите туристи. Летовници канят бай Сали за обща снимка за спомен от Добрич.

Сали Реджеб дълги години е работил като секционен майстор в тъкачната фабрика "Родина", а после нарамва чантата на пощальона и разнася вестници и пенсии. Когато безработицата го застига, се сеща за стария занаят на баща си. Сега коминочистачът води по покривите на къщите и сина си, а внукът - третокласникът Сали-младши, помага в пренасянето на цяло "снаряжение" за почистване - топуз, тел, тирбушон.

Занаятът ни е труден, защото не знаем какво ще извадим от комините, но хората много се радват като им забумтят печките. Преди десетина години, когато започнаха да се топлят с дърва и въглища, не можехме да сварим да изчистим старите комини. Сега правим само профилактика, но пак има много работа, разказва коминочистачът, който носи късмет на хората.