Климатичните промени ще доведат до намаляване на производството на бира
Климатичните промени ще доведат до намаляване на производството на бира / ThinkStock/Getty Images
Неприятна вест за любителите на бирата - появата на нови горещини и суша вследствие на климатичните промени ще доведе да намаляване на добива на ечемик и в резултат до по-малко производство на бира, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции.
 
Влияещи върху добива на ечемик екстремни събития вероятно ще направят бирата по-рядко срещана и по-скъпа.

Не хлябът, а бирата вдъхновила производството на зърнени култури
 
"Намаляването на глобалния добив на ечемик е свързано с по-малък добив на същата култура, предназначена за производство на бира", заяви експертът Дабо Гуан от университета на Източна Англия. Той отбеляза, че висококачествените култури са още по-чувствителни към климатичните промени.

х
Климатичните промени ще доведат до намаляване на производството на бира ThinkStock/Getty Images

Единствено ечемикът с най-високо качество е предназначен за производство на бира, докато ечемикът с по-ниско качество е използван за фураж.

Бирата е полезна за здравето, заявиха учени от 19 държави
 
Ако климатичното затопляне продължи със същите темпове, екстремни събития - суша, горещи вълни, ще засегнат поне веднъж годишно обширни райони, в които се отглежда ечемик, през този век, довеждайки до 16-процентно намаляване на световното производство на бира.

Пивоварната описва новата си бира като приятно хмелова, с освежаваща цитрусова нотка, която контрастира на пиперливия вкус на кресона
ThinkStock/Getty Images

Прогнозираното намаляване се равнява на годишната консумация на бира в САЩ. В резултат средната цена на бирата ще се удвои.

Вижте най-бързия начин да изстудите топла бира (ВИДЕО)
 
При най-оптимистичния сценарий, свързан с незабавно намаляване на парниковите емисии, по-малко от 20 екстремни събития ще засегнат въпросните райони до 2100 г., намалявайки световното производство на бира с 4 процента и увеличавайки цената ѝ с 15 процента.
 
Резултатите от изследването са публикувани в Nature Plant.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА