Какво да правим, ако бирата ни свършва прекалено бързо?
Какво да правим, ако бирата ни свършва прекалено бързо? / Thinkstock/Getty Images

Ако бирата ви свършва много преди приятелите ви да са готови за следващата поръчка, поискайте от бармана чаша с прави стени, пише в. "Дейли телеграф".

Учени от университета на Бристол установиха, че формата на чашата се отразява на скоростта, с която пием, защото от чаши с прави стени хората пият по-бавно, отколкото ако стените са извити. Подобен е и ефектът от маркировката за обема по чашите.

Любопитни факти за бирата

В експеримента със 160 души в местни кръчми участниците, получили чаши с прави стени, изпили бирата си с 60 процента по-бавно от пиещите я в извити чаши. В друг експеримент доброволците получили бира в чаши само с извити стени, но на част от тях имало по три мерки за количеството. Маркировката също забавила изпиването на бирата, но по-малко - от 9,1 минути на 10,3 минути.

"Скоростта, с която се пие бирата, може да има пряк ефект върху напиването. Тя може също да увеличи изпитото количество", отбеляза ръководителката на изследването д-р Анджела Атуд. „Изследването ни показва, че малки промени като формата на чашата и маркировка за обема могат да помогнат на хората да преценяват по-добре колко пият".

Източник: БТА