Една от най-популярните напитки в света чества своя празник
Една от най-популярните напитки в света чества своя празник / Thinkstock/Getty Images

Бирата е третата най-популярна напитка след водата и чая. Любопитен и малко известен факт е, че алкохолната напитка е била популярна още от 9500 г. пр. Хр. Ето защо тази многовековна напитка чества своя международен празник всяка година. Повече за историята на една от най-предпочитаните напитки.

Думата „бира" идва от латинското „бибере", което буквално означава „пия". Повечето славянски народи са приели думата „пиво", която най-точно описва характеристиката на питието - кехлибарена течност. Интересен факт е, че за родина на напитката се считат древните земи на Месопотамия. За това свидетелстват старинни глинени маси, които са представлявали вид пивоварни. Още по-любопитен факт е, че в древните пивоварни най-вероятно пивоварите са били жени.

Биреният занаят е бил единствената професия, която е била под закрилата на различни божества. Бирата е била неизменна част и от хранителните навици на фараоните в Древен Египет.

Съществуват праисторически доказателства за първобитни пивоварни датиращи още през 5400 г. пр.н.е. в Шумер (Южен Ирак). Технологията при древните шумери е била използвана главно като начин за запазване на излишъка от зърно, а не като способ да произвеждат бира.

В днешно време в много европейски държави все още се следват пивоварните традиции, датиращи от най-ранните исторически записи. Бирата е особено важна напитка в страни като Белгия, Германия, Австрия, Ирландия, Обединеното кралство, Франция, Скандинавските страни, Полша, Чешката република, Испания и други, които имат силни и уникални пивоварни традиции с тяхна собствена история, характерни методи за варене, и стилове на бира.

Определено щом стане дума за бира, в съзнанието ни изниква Германия. Пивоварните традиции там, множеството различни вкусови качества, правят страната една от първенци по консумация на пивото. Според проучване на foodpanda повече от 80% от населението са активни консуматори на пивото, като годишно в Германия изпиват средно около 7000 литра. Следва Белгия със средна консумация от 5700 литра. На трeто място е Ирландия с 5200 литра.