Китайски работодатели отхвърлят кандидати за работа заради зодията им
Китайски работодатели отхвърлят кандидати за работа заради зодията им / снимка: sxc.hu

Китайска фирма, организираща курсове по английски език, не желае да назначава кандидати за работа, родени под знаците Скорпион или Дева, защото за тях се смята, че са хора на настроения или пък твърде критични, съобщи Франс прес, позовавайки се на китайски вестник.

"Не търсим скорпиони и деви, предпочитаме зодия Козирог, Риби и Везни, се казва в обява, публикувана в университет в град Ухан (централен Китай) и цитирана от местния в. "Чутян душъ бао".

Според интервюирана от вестника представителка на фирмата скорпионите били твърде силни личности с бързо менящо се настроение, докато везните притежават остро критично чувство и не се задържат дълго на даден пост, предава БТА. Всекидневникът съобщава за студентка, която била отхвърлена при кандидатстването й за работа в брачна агенция, тъй като била зодия Рак, а водолеите и скорпионите били по-подходящи за работното място.

Не съм избирала зодиакалния си знак, отговорила студентката, подложена на тази дискриминация, чийто случай предизвикал полемика в интернет по въпроса.

"Аз съм великолепен лъв, имам ли повече шансове за получа работа като ръководен кадър?", се пита участник в най-популярния микроблог в Китай, Сина Вейбо.

Не за първи път кандидати за работа в Китай биват подбирани по необичайни критерии. През 2004 г. китайският печат съобщи, че кандидатки за чиновнически пост в провинция Хунан трябвало да отговарят на условието "гърдите им да са симетрични".