/ iStock/Getty Images
Проучвайки черепите на древни жители на Карибските острови, учените установили, че испанците не са първите, които колонизират островите, а кръвожадните канибали, описани в дневниците на Христофор Колумб, съобщава специализираното издание Scientific Reports, цитирано от Агенция "Фокус"

Докладите на Христофор Колумб за неговите пътувания до Карибските острови съдържат сърцераздирателни описания за набезите срещу местното население на „жестоки карибяни“, които ядяли хора и взимали жени в робство. Традиционно тези истории се смятали за митове, но нови изследвания показват, че Колумб е бил прав и е казвал истината.

Eкспедиция Абора IV отплава от Варна (СНИМКИ)

Използвайки технологията за разпознаване на лица, американски учени, водени от Ан Рос от Университета в Северна Каролина, анализирали черепите на ранните жители на Карибите, разкривайки историята на взаимоотношенията между различните групи от населението в този регион.

Общо са анализирани повече от 100 черепа от периода 800-1542 г.. Като „генетични“ показатели учените използвали около две дузини точки, чрез които да преценят размера на очните гнезда, дължината на носа и други черти на лицето. Анализът разкрил не само три отделни, несвързани групи жители на Карибите, но също така е позволил да възстановят техните пътища на миграция.

Откриха модерна болест в мумии на 500 години

Най-изненадващото откритие било, че кръвожадните карибски канибали - имигранти от карибското крайбрежие на Южна Америка - плавали не само до остров Гваделупа, както се смяташе по-рано, но и много по на север – при това много преди испанците да колонизират Ямайка, Испания и Бахамските острови.
Агенция "Фокус"