/ iStock/Getty Images
Молбите за развод в Испания са намалели с повече от 40% по време на карантината. Въпреки това, според Генералния съвет на съдебната власт (CGPJ), който представи данните този понеделник, не могат да се правят заключения относно сантименталната стабилност на испанците, съобщава "Евронюз".

Исканията за прекратяване на брака по взаимно съгласие са намалели с 41,8% през второто тримесечие на годината, а тези за развод без съгласие - с 42,4%. Исковете за анулиране на брака също са намалели с 20,8%. Генералният съвет, обаче уточнява, че данните за този период не са сравними с друго време поради забавянето на съдебната система, причинено от пандемията: „постепенното деескалиране при правораздаването, необходимостта от приемане на мерки за безопасност и хигиена в Съдилищата и постоянството на пандемията направиха характеристиките на спада на всички показатели през това тримесечие толкова различни от тези на всеки друг предходен период “, коментира агенцията.

Като цяло годишният спад на разводите настъпва през третото тримесечие на годината, съвпадайки с намаляването на активността през летните месеци. В този случай това се случва много рязко през второто тримесечие.

Остава да се види тенденцията през следващите месеци. Например в Китай, процентът на разводите рязко нарасна, когато драконовските ограничения поради пандемията бяха облекчени.

Изглежда също така вярно, че по време на кризи тенденцията е в Испания да намаляват молбите за развод. Около 2008 г. имаше рязък спад в разводите.

Испания е десетата страна в Европа с най-висок процент на разводи според данните на Евростат от 2018 г.

Този понеделник бяха публикувани и данните за разводите за 2019 г. от Националния статистически институт на Испания. Разводите следват низходяща тенденция с 95 320 двойки, което е 4,1% по-малко от предходната година.

Средната продължителност на браковете е била 16,7 години, значително по-малко, отколкото през 2018 година.

Процентът на съжителство без брак се увеличава до 37% от случаите, цифра в постоянна прогресия, с 10,9% по-висока от 2018 г. 
БГНЕС