Учени установиха, че флаванолите, органични вещества, намиращи се в какаото, увеличават доставката на кислород в мозъка, което има благоприятен ефект върху когнитивните способности. Резултатите от изследването са публикувани в научни доклади.
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс, са изследвали ефектите на какаовите флаваноли върху мозъчната дейност.
"Флаванолите са малки молекули, открити в много плодове и зеленчуци, както и в какаото", заяви от Бирмингамският университет в съобщение за пресата ръководителят на изследването Катарина Рендейро, професор по хранителни науки в Училището за спорт, упражнения и рехабилитация. "Те придават на плодовете и зеленчуците ярък цвят и е известно, че са полезни за съдовата система. Искахме да разберем дали флаванолите са полезни и за мозъка и дали могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция."
В проучването са участвали 18 възрастни непушачи без диагностицирани заболявания на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две части: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели какъв вид какао е във всеки отделен случай. В такова двойно-сляпо проучване нищо не може да повлияе на резултатите.
Около два часа след консумация на какао, участниците вдишали въздух с концентрация на въглероден диоксид от около 5%, което е около 100 пъти над нормалното атмосферно ниво. Тялото реагирало на това чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка, което позволява по-бързо отстраняване на въглеродния диоксид. Според скоростта на оксигенация учените оценяват функциите на съдовата мрежа на мозъка.
„Този метод измерва колко добре мозъкът предпазва от въглероден диоксид“, казва авторът на изследването Моника Фабиани, професор по психология в Университета на Илинойс.
Успоредно с това авторите поставили предизвикателни задачи пред участниците, които изискват противоречиви или конкуриращи се решения и, използвайки функционална спектроскопия, записали промените в притока на кръв към мозъка, както и измерили оксигенацията във фронталната кора - област на мозъка, която играе ключова роля в планирането, регулирането на поведението и вземането на решения.
Изследователите отбелязват, че 14 от 18 субекта след прием на флаваноли са се представили по-добре при сложни когнитивни тестове, решавайки проблемите с 11% по-бързо, отколкото в началото, или когато са консумирали какао с намалени флаваноли.
„Използвахме какао в нашия експеримент, но флаванолите са изключително разпространени в широка гама от плодове и зеленчуци“, отбелязва Рендейро.
Според авторите резултатите недвусмислено потвърждават, че консумацията на храни, богати на флаваноли, има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности, а също така помага на мозъка да се възстанови по-бързо от леко съдово заболяване
Британски учени от Университета в Бирмингам, заедно с американски колеги от Университета на Илинойс, са изследвали ефектите на какаовите флаваноли върху мозъчната дейност.
"Флаванолите са малки молекули, открити в много плодове и зеленчуци, както и в какаото", заяви от Бирмингамският университет в съобщение за пресата ръководителят на изследването Катарина Рендейро, професор по хранителни науки в Училището за спорт, упражнения и рехабилитация. "Те придават на плодовете и зеленчуците ярък цвят и е известно, че са полезни за съдовата система. Искахме да разберем дали флаванолите са полезни и за мозъка и дали могат да имат положителен ефект върху когнитивната функция."
В проучването са участвали 18 възрастни непушачи без диагностицирани заболявания на мозъка, сърцето, кръвоносните съдове или дихателните пътища. Експериментът се състои от две части: в първата част субектите получават какао, богато на флаваноли, а във втората, преработено какао с много ниски нива на флаваноли. Нито участниците, нито изследователите са знаели какъв вид какао е във всеки отделен случай. В такова двойно-сляпо проучване нищо не може да повлияе на резултатите.
Около два часа след консумация на какао, участниците вдишали въздух с концентрация на въглероден диоксид от около 5%, което е около 100 пъти над нормалното атмосферно ниво. Тялото реагирало на това чрез увеличаване на притока на кръв към мозъка, което позволява по-бързо отстраняване на въглеродния диоксид. Според скоростта на оксигенация учените оценяват функциите на съдовата мрежа на мозъка.
„Този метод измерва колко добре мозъкът предпазва от въглероден диоксид“, казва авторът на изследването Моника Фабиани, професор по психология в Университета на Илинойс.
Успоредно с това авторите поставили предизвикателни задачи пред участниците, които изискват противоречиви или конкуриращи се решения и, използвайки функционална спектроскопия, записали промените в притока на кръв към мозъка, както и измерили оксигенацията във фронталната кора - област на мозъка, която играе ключова роля в планирането, регулирането на поведението и вземането на решения.
Изследователите отбелязват, че 14 от 18 субекта след прием на флаваноли са се представили по-добре при сложни когнитивни тестове, решавайки проблемите с 11% по-бързо, отколкото в началото, или когато са консумирали какао с намалени флаваноли.
„Използвахме какао в нашия експеримент, но флаванолите са изключително разпространени в широка гама от плодове и зеленчуци“, отбелязва Рендейро.
Според авторите резултатите недвусмислено потвърждават, че консумацията на храни, богати на флаваноли, има положителен ефект върху мозъчно-съдовата функция и когнитивните способности, а също така помага на мозъка да се възстанови по-бързо от леко съдово заболяване