Коледа е времето на семеен уют, топлина, трескава подготовка и подаръци, но и за празнична трапеза, отрупана с лакомства. За да направите вашия празник истински и да сте сигурни в успеха на приготвените вкусотии по Коледа, възползвайте се от рецептата за шоколадови баклавички от канала „Хапка“ във vbox7.

Добавете щипка коледна магия и поднесете с любов вашите вкусни сладкиши и ще зарадвате близките си в празничната нощ.

баклава
iStock/Getty Images

Ето нужните продукти:

24 бр. ролца

За ролцата и пълнежа:

6 листа кори за баница
3 с.л. олио
120 г.  ядки по избор, смлени
½ ч.л. канела
¼ ч.л. млян карамфил
За сиропа
100 мл портокалов сок
100 мл вода
120 г захар
1 пръчка канела
3 бр. звезден анасон

За топинга:

200 г. тъмен шоколад
2 с.л. шам фъстък
кокосови стърготини

Начин на приготвяне:

Смесете в купа всички съставки за пълнежа, без олиото, а корите извадете от пакета и ги сложете на плота. Разрежете на 4 ленти по дължина. Работете бързо, за да не изсъхнат корите. Ако ли не, покрийте с кърпа онези, които не използвате към момента. Вземете една лента и я намажете с малко от олиото. Поръсете с плънката, прегънете от двете страни по дължина и навийте на ролце. Така направете  с всяка кора. Поставете ги в тава с хартия за печене.

Леко надупчете всяко ролце с клечка или вилица на няколко места. Печете на 190 градуса за около 20 минути или до готовност.

През това време направете сиропа, като сложите в тенджера на котлона всички съставки за него. В момента, в който сместа заври намалете степента на котлона и оставете за около 5 мин. Залейте баклавата и я оставете я да поеме сиропа.

Разтопете шоколада. Потопете до половината всяка баклавичка и след това я поръсете с шам фъстък или кокосови стърготини. Поднесете.

Коледа
iStock/Getty Images

И още:

Приготви си сам бързо и лесно: Коледни изкушения


На Коледа трапезата е богата и не се вдига цял ден

Щолен - коледният сладкиш с хилядолетна история