/ iStock/Getty Images
Невролог обясни как най-бързо и ефикасно да се справим със стреса пред радио „Спутник”.

Стресът не бива да се „лекува” с ядене или употреба на алкохол, както мнозина са свикнали да правят. Психиатърът и психотерапевт Олга Котова сподели няколко прости и ефективни начини да се отървете от вътрешното напрежение.

В психотерапията съществува прост метод, чрез който човек се разсейва от силни вътрешни емоции и тревоги, фокусирайки се върху нещо от външния свят. Това могат да бъдат прости действия, които изискват внимание и ви карат да се съсредоточите върху това, което е наоколо, сподели Котова.

депресия мъж
ThinkStock/Getty Images

"Има такъв метод, когато сте развълнуван, нервен, притеснен - да намерите в стаята пет предмета с определен цвят или от определен материал – например пет червени и пет дървени неща. Колкото по-трудно е да ги откриете, толкова по-лесно е да се отпуснете, защото се разсейвате от външното", каза Олга Котова.

Простите физически действия, като гимнастика или дактилни упражнения също помагат да се отпуснем.

„Има специални антистресови играчки. Те са пълни с малки топчици. Те действат много успокояващо докато докосвате малките частици с ръцете си. Превключвате вниманието си от вътрешни усещания към дактилни усещания и се отпускате. Важното е да се успокоите, да се отпуснете, да започнете да оценявате адекватно ситуацията и да намерите решения ", съветва психотерапевтът.

депресия
iStock/Getty Images

Но да се опитвате да се отървете от стреса с алкохол и сладкиши не си заслужава, това е лош начин.

"Понякога при продължителен, хроничен стрес човек започва да прекалява с алкохола. Това е опасен начин да държите стреса под контрол. Алкохолът е естествен успокоител, той наистина успокоява в малки количества, но проблемът е, че към него незабележимо се създава зависимост и пристрастяване. Ако за нула време изядете половината торта в хладилника също не е добро решение. И това може да доведе до пристрастяване и проблеми със здравето”, предупреди Котова.

депресия
iStock/Getty Images

БГНЕС