Изучават случая Литвиненко в британските училища
Изучават случая Литвиненко в британските училища / netinfo

Историята аз смъртта на бившия сътрудник на руската Федерална служба за сигурност Александър Литвиненко е предложена като учебен материал за училищата във Великобритания.

Това пише в специално приложение за образованието британският вестник “Гардиън”.

Урокът по история и развитие на шпионажа е добра възможност да запознаем учениците с важните етапи в развитието на следвоенната история и с това какво е стояло зад служби като МИ-5, Ми-6, ЦРУ и КГБ, отбелязва изданието.

Предлаганата програма за занятията включва няколко раздела – “Шпионската игра”, “История на шпионажа”, “Англо-руски отношения”, “Бонд и другите”.

Уроците са предвидени за ученици от 3-ти до 11-ти клас на възраст от 7 до 16 години. Програмата предвижда децата да се запознаят с видовете шпионаж – военен, промишлен и правителствен.

На по-малките ученици се предлага да се запознаят с примерите на шпионаж от Древния Египет и Англия при Елизабет І. По-големите ученици изучават история на дейността на британската Служба за сигурност МИ-5 и сравняват работата й с американската ЦРУ.

На преподавателите се препоръчва да помогнат на учениците да разберат защо смъртта на Литвиненко е станала основна новина в различни страни. Като спомагателен материал се предлага да бъде използвана хронологията на събитията и некрологът на Литвиненко.

На учениците се предлага да напишат малък разказ на шпионска тематика с употребата на специализираната лексика и терминология. Като спомагателни материали при търсенето на информация се предлагат официални интернет сайтове на британската Служба за сигурност МИ-5, Секретната разузнавателна служба МИ-6, ЦРУ, компанията “Spymaster”, която произвежда уникални видове екипировка, сайтовете на Би Би Си и “Гардиън”, енциклопедията “Уикипедия”, а също и материали от библиотеки и музеи по съответните теми.