/ iStock/Getty Images
Данни за най-голямото вулканично свлачище в Средиземноморския регион откриха гръцки и чуждестранни учени в района на остров Санторини, съобщава агенция АНА-МПА.

Свлачището е образувано от земна маса, изхвърлена при изригването на вулкан на острова и е с огромен обем до 125 кубични километра. Според учените това се е случило преди 700 хиляди години при първоначалното развитие на острова. 

Остров Санторини е известна туристическа дестинация, която привлича милиони туристи всяка година. Изключителният релеф на острова се дължи на изригването на вулкан по време на минойската епоха. Това изригване, случило се преди около 3500 години, се смята за най-голямото в световен мащаб през последните 12 хиляди години. 

В историята на Санторини има повтарящи се големи вулканични избухвания с изхвърляне на земна маса. До момента обаче почти не са известни данни, които да сочат свличания на земна маса, която попадайки в морето би създала условия за предизвикване на цунами. Подобни данни има за други вулкани, например на Канарските острови.

Изследването, което разкрива възможността за наличие на огромно свлачище в района на Санторини, е публикувано в международното геоложко списание „Бейсън рисърч“, посочва агенцията.
БТА