Изображения на изчезващи видове „плъзнаха” по фасата на Емпайър в Ню Йорк
Изображения на изчезващи видове „плъзнаха” по фасата на Емпайър в Ню Йорк / снимка: Guliver/Getty Images

Светлинни проекции, изобразяващи животни, застрашени от изчезване, се появиха на една от стените на най-известния небостъргач в Ню Йорк -102-етажния „Емпайър стейт билдинг”. Акцията е първата по рода си, организирана от природозащитници, за да привлече вниманието на обществеността към борбата за опазване на изчезващите видове, съобщиха АП и ТАСС.

Динамични „светлинни картини”, сред които на снежен барс, редки видове маймуни, тигри, скатове, птици, змии и морски животни, се сменят под музиката на композитора Джей Ралф на площ с размери 115 на 57 м. Изображенията се създават с помощта на 40 мощни прожектора, монтирани на покрива на едно от съседните здания.

Идеята за акцията е на режисьора и директор на американската природозащитна организация „Оушиъник презервейшън сосайъти” Луис Сайхойос и на ръководителя на специализираната в осветяване на здания калифорнийска компания „Обскюра дижитал” Тревис Трелкел. По думите на Сайхойос, целта на инициативата е да покаже ясно от какво ще се лиши светът, ако тези животни изчезнат.

„Ние сме се опитали да създадем нещо прекрасно, а не нещо, което би шокирало хората”, поясни на свой ред Трелкел. „Надяваме се примерът ни да бъде последван и от други. Това би било великолепно”, допълни той.

Организаторите са избрали небостъргача „Емпайър стейт билдинг” заради световната му известност. За да получат разрешение за акцията си обаче, е трябвало да чакат около три години.

Общата стойност на проекта е около 1 млн. долара. Средствата са предоставени най-вече от благотворителни фондове.

Традицията да се осветява горната част на „Емпайър стейт билдинг” датира от 1976 г. Досега обаче динамични светлинни проекции с висока резолюция на стените му не са правени. Събитието привлече тълпи от хора в Манхатън, които снимаха променящите се изображения със смартфоните си.

Източник: БТА