Изневяра в кралската династия разклаща трона на Елизабет II
Изневяра в кралската династия разклаща трона на Елизабет II / снимка: Guliver/Getty Images

Учени, анализиращи 500-годишните останки, намерени под паркинг в град Лестър, вече нямат никакви съмнения, че те са на английския крал Ричард III, а изследванията показват, че той е бил синеок и като момче е бил рус, съобщиха световните информационни агенции.

ДНК анализът показва също съответствие между крал Ричард Трети и двама негови живи роднини по майчина линия. Учените, ръководени от д-р Тури Кинг, са събрали ДНК от живи роднини на краля и са анализирали няколко генетични маркера, включително пълните митохондриални геноми, които се наследяват по майчина линия, както и маркери на Y хромозомата, наследявани по бащина линия. Резултатите показват, че маркерите за Y хромозомата са различни, но в митоходриалния геном има съответствия.

Това потвърждава, че Уенди Дулдиг е племенница на Ричард III от 18-о коляно, а Майкъл Ибсен е негов племенник от 16-о коляно.

Сравнението с живи роднини по бащина линия обаче не даде съответствие. Откритието може да постави под въпрос синята кръв на някои кралски особи. Учените не могат да посочат къде в родословното дърво е имало прелюбодейство, но резултатите им потенциално поставят под въпрос легитимността на Хенри V, Хенри VI и цялата династия на Тюдорите, включително Хенри VIII и Елизабет I.

Претенциите към престола обаче се основават на нещо повече от кралската кръв, например победи на бойното поле и кралските сватби, изтъкна Кевин Шурър от университета на Лестър. Той каза, че сегашното кралско семейство, което произхожда от династията на Тюдорите, не трябва да се безпокои.

„По никакъв начин не искаме да кажем, че Нейно Величество (Елизабет II) не трябва да бъде на трона”, заяви Шурър. За пръв път в британската история се случва научни данни да поставят под въпрос средновековната линия на наследяване в монархията.

Екипът е сигурен 99,999%, че намерените през 2012 г. в Лестър останки са на Ричард III.

Ричард III е убит в битката край Бозуърт през 1485 г. Дълго време гробът му е неизвестен, докато не е открит преди две години. Разкопките показват, че той е погребан набързо, вероятно защото градът тогава е в ръцете на привърженици на бъдещия крал Хенри VII.

Ричард III е сред най-противоречивите крале на Англия - свален е от престола по време на Гражданската война и е обрисуван като гърбав злодей в едноименната пиеса от Шекспир.

Със смъртта на Ричард III свършва династията на Плантадженетите и на власт идват Тюдорите. Мястото му в историята е спорно. Шекспир го представя като тиранин, убил двама принца. Други обаче твърдят, че той е очернян съзнателно, за да бъде затвърдена династията на Тюдорите.

Източник: БТА