Изискан апартамент в двореца Шьонбрун очаква богаташи
Изискан апартамент в двореца Шьонбрун очаква богаташи / снимка: БГНЕС

Туристите ще могат да отседнат в двореца Шьонбрун. От 30 април главната туристическа атракция на австрийската столица Виена ще предлага изискан президентски апартамент с изглед към градините на двореца. Хората, които го наемат, ще разполагат със собствен иконом, готвач и теглена от коне каляска. "Това е уникално в Европа", казва Биргит Рейтбауер от хотелската верига Verkehrsbuero Austrian, която стои зад проекта.

Апартаментът се намира над бившата детска стая на император Франц Йосиф и кабинета, където неговата съпруга Сиси е пишела стихове и е водела дневника си. След ремонт за 400 000 евро (555 000 долара) той включва две спални, две бани, хол, всекидневна и кухня с пълен с шампанско хладилник, пише БГНЕС.

Построен като отговор на Версайския дворец в Париж, Шьонбрун и неговите градини, където се намира най-старата зоологическа градина в света, са обявени от ЮНЕСКО за световно културно наследство и привличат осем милиона посетители на година.

Смята се, че президентският апартамент е бил частната стая на внучката на Франц Йосиф Елизабет, която е родена като принцеса през 1883 г. и умира като социалистка през 1963 г.

Апартаментът предлага съвременни удобства като телевизори с широк екран и полилеи с модерен привкус. Но луксът да се събудиш в дворец с 1441 стаи като принцеса не е за всеки. Цената на вечер започва от 699 евро на човек без включена закуска. За целта туристите трябва да отидат в близкия Паркхотел и да се регистрират или да си приготвят сами закуската.

Пакетът "Меден месец" на цена от 2700 евро предлага на младоженците разходка с карета от четиризвездния Паркхотел, рози, шампанско, "романтична вана" и закуска. Пакетът "Императорска стая" включва вечеря, приготвена от частен готвач, частна обиколка на целия дворец и други атракции, всичко това за 4900 евро на вечер. Организаторите казват, че са се прицелили в заможните туристи, които се стичат във Виена от Русия, Китай, Индия и Япония в търсене на нещо специално, както и богатите европейци и американци.

В замъка шестгодишният Моцарт е свирил за императрица Мария Терезия през 60-те години на 18-ти век. Дворецът Шьонбрун е летният дом от детството на Мария Антоанета. В стаята Наполеон френският диктатор спял, след като окупирал Виена през 1805 и 1809 г. и превърнал двореца в своя резиденция.
Дворецът е бил предпочитан и от съпругата на Франц Йосиф - императрица Сиси.

В Синия китайски салон император Карл I подписва през 1918 г. документа, който слага край на 640-годишната доминация на Хабсбургите.