/ iStock/Getty Images
Искате ли тревата на поляната пред дома ви да остане зелена? „Дойче веле“ представя съветите на германски експерт, който твърди, че това е постижимо.

На зеления килим му е необходима някаква тежест – по тревата трябва да се ходи, бяга, скача и колкото по-често се случва това, толкова по-добре. Стремежът на гражданите към сочна морава, която да украсява не само градските паркове, но и собствените дворове пред къщата или на вилата, се наблюдава в Германия от 60-те години на миналия век.

iStock/Getty Images

Безупречно окосената трева е признак за благосъстояние, тъй като всички зелени растения, които ползваме за храна, вече отдавна се продават в близкия супермаркет. Вече няма нужда те да се отглеждат в собствената градина, смята Мартин Бокш от университета Гайзенхайм, шеговито наричан от студентите си „професор по тревните науки“.

И вместо да превивате гръб на двора, вече може да си устроите нелоша почивка на собствената морава – да се печете на слънце, да играете с децата. С голяма популярност се ползва готовият за полагане тревен чим на рула. Тази трева само след две седмици е готова за използване и през следващите 20 – 30 години може да радва околните със сочната си зеленина.

iStock/Getty Images

Това е напълно възможно, стига да се придържате към „златните правила“, свързани с грижата за тревата, твърди проф. Бокш. Ако решите сами да си посеете трева, която е много по-евтин вариант от чимовете, трябва първо да подберете правилните семена. Най-добре е да използвате готова смес. След това трябва да се въоръжите с търпение, защото по тази трева ще можете да ходите едва след 4 до 6 седмици.

iStock/Getty Images

Основното обаче е да поливате тревата обилно, независимо дали сте си засели моравата сами или сте си купили готови чимове. Най-добре е това да се прави вечер в продължение на 2-3 седмици. А ако времето е слънчево, това трябва да става няколко пъти на ден. Друго важно правило е да оставите тревата да израсте до около 10 см, преди да я окосите за първи път.

Една от основните грешки, които допускат прекалено ревностните градинари, е преждевременната вертикулация на тревата. През пролетта тази процедура може да се осъществи едва след четвъртото или петото косене и да не бъде прекалено дълбоко – повърхността трябва да остане зелена, съветва Мартин Бокш.

Лесно е: Със сигурност ще искате да си направите такъв кът за отмора в двора (СНИМКИ)

Моравата е жив организъм, който има нужда от пълноценно подхранване. Оптималният вариант са торове, в които са включени всички необходими елементи. Азотните торове са за растеж, а магнезиевият е нужен за образуването на хлорофил, за да имате свеж зелен цвят. Фосфорът подпомага растежа на корените, а калият абсорбира влагата, което е особено важно при студено време.

Важна е и височината на тревата – тя не трябва да бъде под 4-5 сантиметра и е идеална за детски игри и пикник. Липсата на светлина, торове, прекалено ниското косене или продължителната суша пречат на растежа на тревата, „прокарвайки” пътя на плевелите.

iStock/Getty Images

Мъхът, например се появява там, където има много сянка, твърде плътна повърхност, прекомерна влага или тревата е напревилно окосена. За препоръчване е тези участъци да бъдат подменени или тревата да се засее наново. Да не забравяме, че зеленият килим се нуждае от тежест - трябва да ходите, да бягате, да скачате по тревата и колкото по-често, толкова по-добре, казва Мартин Бокш. Така и къртиците няма да ви досаждат често.
БГНЕС