Много хора, страдащи от мигрена, твърдят, че екстремните промени във времето и интензивната топлина действат като мощни тригери за мигренозни пристъпи.

Има ли осезаема връзка между климатичните условия и мигрената? Доктор Ари Курицки, специалист по неврология, директор на клиника за лечение на главоболие в израелския град Раанана и бивш ръководител на отделението в болница Бейлинсън, отговаря на тези критични въпроси, пред "Джерусалем пост".

Какво точно е мигрена?

Обикновено това е наследствено заболяване, което се проявява предимно жените, засягайки различни мозъчни системи и кръвоносни съдове в мозъка и заобикалящите го мембрани.

Изявените симптоми на мигрена включват силно, пулсиращо главоболие, често придружено от гадене, повръщане, изключителна чувствителност към светлина, шум и миризми. Болката може да продължи от четири до 72 часа и обикновено е с умерена до силна интензивност, понякога правейки страдащия напълно недееспособен.

Мигрената обикновено се класифицира в два основни вида. Първата е "мигрена с аура", известна преди като "класическа мигрена", представляваща около 10-15% от случаите. Характеризира се с преходно неврологично разстройство, възникващо преди началото на главоболието, което често се проявява като зрителни смущения, сензорни промени или дори затруднения в говора.

Вторият тип е "мигрена без аура", при която главоболието започва без предшестващи неврологични симптоми. Интензитетът на болката и придружаващите я симптоми могат значително да варират между отделните индивиди, а често и в рамките на едно и също лице.

Днес са известни много отключващи фактори и причини за мигренозни пристъпи. По време на екстремни климатични условия мнозина се страхуват, че времето може да бъде друг фактор, допринасящ за честотата и интензивността на мигрената.

Връзката между времето и пристъпите на мигрена обърква медицински специалисти и изследователи от години. Много пациенти твърдят, че колебанията във времето, особено през лятото и горещите вълни предизвикват по-чести и тежки мигрени.

В последно време се наблюдават непредсказуеми промени във времето, включително продължителни и интензивни горещи вълни. Тези състояния могат да действат като значителни причини за мигрена сред страдащите. Предишно израелско проучване установи връзка между появата на гореща вълна и появата на мигрена.

Проучване, базирано на данни от Американската космическа агенция, установи връзка между електромагнитните бури на слънчевата повърхност и тежестта на мигренозните пристъпи – явления, които хората обикновено не свързват с ежедневието си, но могат да ги засегнат по неочаквани начини.

Многобройни проучвания в световен мащаб измерват фактори като температура, скорост на вятъра, влажност, барометрично налягане и бързи промени във времето, но не успяват да осигурят окончателна връзка с честотата, интензивността или продължителността на мигрената. Въпреки това е предизвикателство да се отхвърли всяка връзка между климатичните фактори и появата и тежестта на мигрена.

Фактори на околната среда, като неадекватна хидратация през лятото, излагане на сух въздух от климатици и бързи температурни промени при влизане или излизане от климатизирани пространства, също могат да повлияят на страдащите от мигрена, тъй като външната среда може да повлияе на физиологичните процеси в тялото.

В обобщение, промените във времето, включително температурните колебания и екстремните горещини, могат да послужат като катализатор за мигренозни пристъпи и да влошат симптомите при някои хора.

Спектърът от налични лечения е обширен, със забележим напредък в превантивните лекарствени предписания. Доскоро се използваха неспецифични лекарства като лекарства за кръвно налягане, антиепилептични лекарства и антидепресанти. Въпреки това се появи специфично биологично лечение на мигрена, прилагано чрез самоинжекции веднъж месечно. Това лечение съдържа антитела, насочени към CGRP, вещество, замесено в отключването на мигрена, тъй като е свързано с възпаление и разширяване на кръвоносните съдове, които причиняват болка. Тези антитела ефективно инхибират неговата активност. 
БГНЕС