Американска платформа за оценка на съня е провела проучване, в което са участвали повече от 2000 души. Установено е, че 78% от участниците са показали т.нар. реципрочно отлагане на съня - след като са използвали мобилен телефон, им е бил необходим един час, за да заспят, съобщава китайският портал WeChat.

Реципрочното отлагане на съня е отлагане на лягането, за да се занимавате със задачи, които не са твърде важни. Проучването стига до заключението, че участниците са имали лош баланс между професионалния и личния живот.

Резултатите показват, че стимулирането на фоторецепторните клетки на зрителния нерв със синя светлина в продължение на 8 минути възбужда организма за повече от един час, което води до нарушаване на биологичния часовник. Освен това използването на телефона през нощта е намалило продължителността на REM фазата на съня с 14%. Обикновено хората почти не движат очите си след заспиване. Това е моментът, в който се осъществява бавната фаза на съня. След около час или час и половина очните ябълки започват да се движат напред-назад и организмът навлиза във фазата на бързия сън, която трае около 10-15 минути.

Въпреки факта, че "седенето" на телефона през нощта не е свързано с дълголетието, то все пак може да доведе до някои последствия.
Заболявания на очите

Използването на телефона преди лягане влияе на цилиарния мускул. Цилиарният мускул позволява на хората да фокусират погледа си върху близки и далечни обекти.

Ако човек дълго време гледа екрана на телефона отблизо, функцията на цилиарния мускул отслабва, което е съпроводено с умора на очите и причинява симптоми като замъглено зрение. Някои хора, които са свикнали да седят на телефона с изключена светлина, също така дразнят областта на жълтото петно на ретината, което може да допринесе за глаукома, възрастови аномалии на ретината и други състояния, водещи до слепота.

Влошаване на качеството на кожата

Синята светлина, излъчвана от екрана, е по-дълга от ултравиолетовата светлина, което означава, че прониква по-бързо в кожата, причинявайки окислително увреждане на клетъчната ДНК. Това води до намаляване на синтеза на колаген и еластин и причинява загрубяване на кожата и разширяване на порите. Освен това синята светлина насърчава потъмняването на кожата и образуването на свободни радикали, които ускоряват стареенето ѝ.

Мигрена

Когато фокусираме погледа си върху екрана на телефона, очите ни получават много визуални сигнали, които оказват определено въздействие върху мозъка.

Освен това синята светлина, излъчвана от екрана, възбужда мозъка и след това затруднява преминаването му в състояние на покой. Когато мозъкът е подложен на стимулация за дълъг период от време, вероятността от безсъние и мигрена се увеличава значително.

Ставни разстройства

Използването на телефона с наведена глава натоварва много шийния отдел на гръбначния стълб. В дългосрочен план това ще повлияе на нормалното изкривяване на шийния гръбначен стълб и ще доведе до дегенеративни промени.

Освен това, седейки на телефона, извършваме повтарящи се, високоинтензивни движения на пръстите. Прекомерното триене между сухожилието и сухожилната обвивка може да причини травматично възпаление, придружено от симптоми като ограничена подвижност, болка в ставите и подуване.

Пет правила за използване на телефона преди лягане

Разбира се, най-добре е да избягвате използването на мобилния си телефон преди лягане, но ако не можете да се откажете от този навик, трябва да обърнете внимание на следните правила, за да намалите възможните вреди за здравето си.
 
  • Продължителност

Колкото по-малко време прекарвате на телефона, толкова по-добре. Препоръчителната продължителност е 20 минути. В този процес е важно да обръщате внимание на редовните движения на врата и раменете. Възможно е да движите леко раменете, да усуквате врата и да разклащате ръцете, за да намалите натиска върху ставите.
 
  • Поза

Не се препоръчва да гледате екрана на телефона, лежейки по корем или настрани, или да седите с наведена глава за дълги периоди от време. Най-добре е екранът да бъде на нивото на очите. Можете също така да заемете легнало положение, което намалява натиска върху шийния отдел на гръбначния стълб.
 
  • Ъгъл на екрана

Когато използвате телефона, се уверете, че екранът не е насочен директно към очите. По-добре е да го наклоните надолу с 45 градуса. Освен това той трябва да е на 30-50 см от очите.
 
  • Режим за защита на очите

Когато седите на телефона, е препоръчително да включите режим за защита на очите, това помага за намаляване на умората на очите и предотвратява потискането на производството на мелатонин, което прави синята светлина.
БГНЕС