/ iStock/Getty Images
smiley Спете достатъчно

Сънят и имунитетът са тясно свързани, пише healthline.com.

Всъщност лошото качество на съня е свързано с по-висока чувствителност към болести. В проучване при 164 здрави възрастни, тези, които спят по-малко от 6 часа всяка нощ, са по-склонни да настинат или да се заразят с някакъв вирус от тези, които спят повече от 6 часа.

Възрастните трябва да се стремят да спят поне 7 или повече часа всяка нощ, докато тийнейджърите се нуждаят от 8-10 часа, а по-малките деца и бебета до 14 часа.

Ако имате проблеми със съня, опитайте да ограничите времето пред екрана за един час преди лягане, тъй като синята светлина, излъчвана от вашия телефон, телевизор и компютър, може да наруши естествения цикъл на тялото ви сън-събуждане.

Друг съвет за хигиена на съня включва спане в напълно тъмна стая или използване на маска за сън, както лягане по едно и също време всяка вечер.

iStock/Getty Images

smiley Яжте повече растителни храни

Плодове, зеленчуци, ядки, семена и бобови растения – всички те са богати на хранителни вещества и антиоксиданти, които могат да ви дадат надмощие срещу вредните патогени.

Антиоксидантите в тези храни помагат и за намаляване на възпалението чрез борба със свободните радикали.

Междувременно фибрите в растителните храни подхранват чревния ви микробиом или общността от здрави бактерии в червата ви. Здравият чревен микробиом може да подобри имунитета ви и да предпази вредните патогени от навлизане в тялото ви през храносмилателния ви тракт.

Освен това плодовете и зеленчуците са богати на витамин С, който може да намали продължителността на една обикновената настинка.

ThinkStock/Getty Images

smiley Ограничете добавените захари

Изследвания показват, че добавените захари и рафинираните въглехидрати могат да допринесат непропорционално за наднорменото тегло и затлъстяването. А от своя страна затлъстяването, пък, води до увеличаване на риска от заболяване.

Ограничаването на приема на захар може да намали възпалението и да подпомогне загубата на тегло, като по този начин намали риска от хронични заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

Като се има предвид, че затлъстяването, диабетът тип 2 и сърдечните заболявания могат да отслабят имунната ви система, ограничаването на добавените захари е важна част от имуностимулиращата диета.

Трябва да се стремите да ограничите приема на захар до по-малко от 5% от дневните калории. Това се равнява на около 2 супени лъжици (25 грама) захар за някой на диета, например с 2000 калории.

ThinkStock/Getty Images

smiley Намерете си спорт, който да ви носи удоволствие

Аеробика, каланетика, йога, фитнес, джогинг, колоездене - каквото и да изберете, ще е чудесно, за да поддържате тонуса си, да бъде тялото ви здраво и мобилизирано и разбира се, да стимулирате имунитета си. 

Ако нямате време за това, поне се опитайте да приложите бързо ходене, плуване и лек туризъм.

Повечето хора трябва да се стремят към поне 150 минути умерени упражнения на седмица.

iStock/Getty Images

smiley Не забравяйте хидратацията

Хидратацията не ви предпазва непременно от микроби и вируси, но предотвратяването на дехидратация е важно за цялостното ви здраве.

Дехидратацията може да ви причини главоболие и да попречи на вашето физическо състояние, фокус, настроение, храносмилане и функция на сърцето и бъбреците. Тези усложнения могат да увеличат податливостта ви към заболяване.

За да предотвратите дехидратация, трябва да пиете достатъчно течности дневно.

Въпреки че чаят и сокът също са хидратиращи, най-добре е да ограничите приема на плодов сок и подсладен чай поради високото им съдържание на захар, заложете на чиста вода.

iStock